Gündem

Bilim Kurulu üyesi salgın için kritik tarihi açıkladı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk corona virüsü salgını hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunarak vaka sayısının artmaya devam etmesi durumunda salgının 2022’ye kadar devam edebileceğini belirtti. Öztürk yaptığı açıklamalarında ‘salgın ne zaman bitecek?’ sorusuna yanıt verdi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, hastalığı atlatan kişinin tekrar Covid’e yakalanma ihtimali ile ilgili olarak da önemli açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu:

“Covid-19 enfeksiyonunun son aylarda tekrar yakalanabildiğine dair artık elimizde veriler var. Hastalık şu an 10’uncu ayında, bilgiler yeni birikiyor. Doğrusu bu soru hep soruluyordu. Arada kesin bir kanıtı olmayan vakalar vardı ama geçtiğimiz ay Hong Kong’da ardından Amerika’da iki vaka görüldü. Bunlar belgelerle ortaya konuldu ve aynı zamanda bunlar bilimsel dergilerde yayınlandı.

Bu anlamda hem ülkemizden hem de yurt dışından gözlemler bu hastalığa yeniden yakalanmanın mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Bunun sıklığı konusunda, hangi aylardan sonra olacağı konusunda görüldüğü kadarıyla birinci aydan sonra da olabiliyor üçüncü aydan sonra da olabiliyor.”

SALGIN NE ZAMAN BİTECEK?

Öztürk yaptığı açıklamalarında kurallara uyulmazsa salgının sonlanmasının Ağustos, Eylül yerine belki 2021’in sonuna hatta 2022’ye bile bulabileceğini vurguladı ve şöyle devam etti:

Özellikle şu anda yapılan projeksiyonlar şu andaki rakamlar esas alınarak yapılıyor. Mayıs ayı içerisinde dünyanın değişik ülkelerinde epeyce vakalar azaldı, sıkı kapanmalar sonrası, önlemler sonrası. O dönemde Mayıs ayında yapılan projeksiyonlara, ki bunlar tabii tamamen istatistiki tahmini hesaplamalardır. Temmuz, Ağustos’ta bitebilirdi salgın. Ama ne oldu, yeni normal döneme geçildi. İnsanlar kurallara maalesef beklenen oranda uymadılar. Yurt dışında da böyle bizde de böyle.

Şimdiki rakamlara göre ise önümüzdeki Temmuz – Ağustos’a kadar bu salgın devam edecek. Hatta Eylül’e kadar devam edecek diye gözüküyor. Ama kurallara ciddi bir şekilde uyarsak daha erken bir dönemde biter.

Kurallara uymazsak bu sayılar yükselmeye devam ederse doğal olarak salgının sonlanması Ağustos, Eylül yerine tam tersi, belki 2021’in sonuna hatta 2022’ye bile sarkabilir.
Dediğim gibi tamamen insanların, ülke vatandaşlarının kurallara uyumuyla ilgili.