Gündem

Bilim Kurulu üyesi uyardı: Dokunduğunuz zaman dikkat edin!

Koronavirüs kapsamında önlemler alınmaya devam ediyor. Ancak önlem alınmasına rağmen salgının ilerlemesi henüz durdurulamıyor. Bilim Kurulu Üyesi Çelik, salgının bulaşma yolunun ağızdan çıkan tükürük ve damlacıklar olduğunu da ifade etti. Çelik, salgının hava yoluyla bulaşmadığını açıklayarak, “ATM ve bina girişlerindeki kapı şifreleri gibi yerlere dokunduktan sonra elimizi, ağzımıza ve gözümüze götürmeyelim. Mutlaka eller hemen yıkanmalıdır” dedi.

“ELLERİMİZİ HEMEN YIKAYALIM”

Virüslerin ağırlıklı olarak ATM ve bina girişlerindeki şifrelerin üzerinde yaşadığını söyleyen Çelik, bu tür yerlere dokunulduğunda ellerin hemen yıkanması gerektiğini vurguladı. Sosyal izolasyona da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, “ATM ve diğer elektronik cihazlara dokunurken çok tehlikeli olabilir; ama bunun bir sonu yok. O ortamlarda virüs yaşayabilir. Böyle şeyler düşünürken psikopata bağlayacağız. Bu kadar tedirgin olmaya gerek yok. Ellerimizi yıkayalım, temiz olalım. ATM, bina girişlerindeki kapı şifreleri gibi yerlere dokunduktan sonra elimizi, ağzımıza ve gözümüze götürmeyelim. Mutlaka eller hemen yıkanmalıdır. Sosyal izolasyona dikkat etmeliyiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bilim Kurulu üyesi uyardı: Dokunduğunuz zaman dikkat edin!

KAPALI ORTAMLARDA MASKE KULLANIN

Salgının yayılmasının önlenmesinde özellikle maske kullanımı çok önemli. Özellikle kapalı ortamlarda maskenin takılması gerektiğini açıklayan Çelik şu şekilde açıkladı:

“Açık havada ve başkalarından uzakta iseniz maske takmanıza gerek yok. Sosyal izolasyon mesafesinden yani 1 metreden daha yakın kalacaksanız, kapalı ortama girmişseniz maske takmanızı öneriyoruz. Otobüste, minibüste ve asansörde maske tıkın. Ama dışarıda temiz havada yürürken yanınızda da kimse yokken maskenin gereği yok. Kendinizi boş yere sıkıntıya sokmuş oluyorsunuz. Çünkü maske ile nefes alıp vermek çok daha zor”