Gündem

Bilim Kurulu vatandaşlara aşının yapılacağı en erken tarihi açıkladı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara Türkiye’deki aşılama hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ateş Kara açıklamalarında aşı için en erken tarihi belirtti.

AŞI EN ERKEN NE ZAMAN YAPILACAK?

Ateş Kara açıklamalarında “Aşı gelince hemen yapılacak mı?” sorusuna yanıt verdi ve bir tarihi açıkladı. Ateş Kara açıklamalarında tüm testlerin yapılmış olmasına rağmen bir kere daha yapılacağını standartlar sağlandıktan sonra aşının kullanılabileceğini ifade etti.

Açıklamalarında testin işleyişi sırasında tereddütte kalınırsa o testin tekrar yapılacağını aşı 11 Aralık’ta gelince en erken yapılacağı tarihin 25 – 26 Aralık olduğunu vurguladı.

ATEŞ KARA’NIN AÇIKLAMALARI 

Konu hakkında Ateş Kara’nın açıklamaları şöyle oldu:

“Aşı gelince hemen yapılacak mı? Hayır. Onun da temel nedeni hangi aşı olursa olsun her ülke kendi testlerini ve uygulamalarını mutlaka yapıyor. Tüm testleri yapılmış olmasına rağmen bir kere daha yapılacak. Bu standartlar sağlandıktan sonra bu aşı kullanılabilecek. Bu testlerin uygulama süresi 7 günden kısa değil. Bir kısmının süresi 2-3 gün. Bu testi geçerse, bir sonraki test yapılacak. Onun için de bu sürenin 14 günün altında olması mümkün değil. Türkiye’ye ilk aşı 11 Aralık’ta gelebilecek gibi görünüyor. Geldikten sonra en az 14 gün testleri sürecektir. Bu süre 15 gün ya da 20 gün olabilir. Aradaki testte bir sorun çıkarsa tekrar yapılır, değerlendirilir. Testin işleyişi sırasında tereddütte kalınırsa o test tekrar yapılır. Bizim aşı 11 Aralık’ta gelince en erken yapılacağı tarih 25-26 Aralık gibi olur.”