Gündem

Bilim Kurulu'ndan koronavirüs açıklaması! O noktayı geçtik!

Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’nin koronavirüs salgınındaki konumuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Dünya genelinde vaka sayısının aşağıya doğru bir grafik çizdiğini ifade eden Ceylan, “Vaka sayılarının dünya genelinde 50 bin civarında yatay seyrettiğini görüyoruz” açıklamasında bulundu.

BU NOKTAYA 5 HAFTA CİVARINDA GELECEKTİK

Salgına ilişkin kritik açıklamalarda bulunan Ceyhan, kısa süre içerisinde Türkiye’nin bu noktaya geldiğini ifade etti. Salgının birinci döneminin tahmin edildiğinden de çok kısa süre içerisinde yakalandığını ifade eden Ceyhan, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Artık bizim için tek bir önemli nokta var. Ona biz salgının kontrol noktası diyoruz. Salgının kontrol noktası, günlük iyileşen hasta sayısının günlük vaka sayısını geçmesi oluşturuyor. Biz bu noktaya yaklaşık 5 hafta civarında gelebileceğimizi hesaplamıştık ancak bundan çok daha kısa sürede geldik. Salgının birinci dönemini beklediğimizden kısa sürede yakaladık. Bu noktaya gelmemizde; alınan tedbirler, halkın bu tedbirlere uyumunun önemi var. İkinci önemli etki İstanbul faktörü. Vakaların büyük kısmı İstanbul’da ortaya çıktı. İstanbul’un rakamları Türkiye’nin rakamlarını çok etkiliyor. Yani Türkiye’nin genelinde salgının kontrol noktasına gelmiş değiliz. Ama yavaş yavaş her şehir bu noktaya gelmiş olacak”

Bilim Kurulu'ndan koronavirüs açıklaması! O noktayı geçtik!

DAHA DİKKATLİ OLMALIYIZ

Salgının bu döneminde daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Ceyhan, vaka sayısının en yükse 11 Nisan 2020 tarihinde görüldüğünü de hatırlattı. O tarihten sonra vaka sayısının düşüşe geçtiğini ve daha da azalacağını, “Salgının ikinci fazı dediğimiz artık kontrol edebileceğimiz dönemde kalmak çok önemli. Bu iş ilk fazdan daha zor. Daha dikkatli olmalıyız. Salgının ilk fazında şunu yaptık, insanları eve soktuk, dışarıya çıkanlara maske takın ve sosyal mesafeyi koruyun dedik. Bundan sonra ikinci fazın ilk bölümünde tedbirlerin gevşetilmesinin planlarını yapacağız. Bu planlar yapılırken bizim bu noktada kalmamız lazım. Baktığımız zaman bugün 5 bin 18 iyileşen vaka var. 2 bin 392 yeni vaka var. Şunu bilmemiz lazım, iyileşen hasta sayımız sürekli 5 bin civarında olmayacak. Hatırlarsınız 11 Nisan’da en yüksek vaka sayısını gördük sonra yavaş yavaş yatay seyrettik ve vaka sayısı inişe geçti. Bu iyileşen sayısı bir taraftan da bundan 1 hafta önceki vaka sayısıyla direk ilişkili. Yani bir süre sonra ona bağlı olarak iyileşen sayımızın 2 binli rakamlara doğru azaldığını göreceğiz” şeklinde ifade etti.