Gündem

Bilim Kurulu'ndan kritik açıklama! 10 gün sonra belli olacak!

Tezer, önümüzdeki 10 gün sonraki rakamların kurallara uyup uymadığımızı belirterek, “En az birinci aşama kadar önemli olan ikinci aşamaya geçmiş durumdayız. Çünkü bundan sonra kontrollü normalleşme sürecinde neler yaşayacağız kurallara uyduk mu uymadık mı bir 10 gün sonraki rakamlarla bunu görme şansımız olacak” ifadesini kaydetti.

UZUN YILLAR HAYATIMIZDA OLACAK

Koronavirüs salgını için 180 güne yapılan simülasyon çalışmalarını değerlendiren Tezer, yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Genel anlamda pandemilere baktığımız zaman 180 gün, 1 yıl, 2 yıl gibi süreler zaten öngörülebilen süreler. Tabii ki projeksiyonlar toplumun uyduğu kurallara göre verilerle yapılır. Ama bu bir pandemi, domuz gribi örnek. 2009’da çıkmıştı, şu an hala domuz gribi etkenini görüyoruz, 11 yıl geçti. Belki bu virüs uzun yıllar hayatımızda olacak; ama mevsimsel bir virüs olacak, onu şu an hiç kimsenin kestirme şansı yok. Pandemi niteliğini kaybetmesi benim şahsi öngörüme göre 2021’in ortalarına doğru olur diye düşünüyorum”

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER ÇOK ÖNEMLİ

Sokağa çıkma kısıtlamasında alınan önlemlerin sonuçlarını aldıklarını belirten Tezer, “Türkiye’de şu ana kadar her şey oldukça iyi gitti, verilerimiz istediğimiz şekilde ve üçlü rakamları gördük. Geldiğimiz rakamlar öngörebildiğimiz, istediğimiz rakamlar. Genel anlamda baktığımız zaman yoğun bakımdaki ve solunum cihazındaki hastalarımız oldukça azaldı. İyileşen vakalarımız oldukça fazla, aktif vaka sayımız azaldı. Bundan sonraki süreç bu istikrarlı hadiseyi sürdürebilmek, tabii ki önümüzdeki şu günler çok çok önemli. En az birinci aşama kadar önemli olan ikinci aşamaya geçmiş durumdayız. Çünkü bundan sonra kontrollü normalleşme sürecinde neler yaşayacağız kurallara uyduk mu uymadık mı bir 10 gün sonraki rakamlarla bunu görme şansımız olacak” ifadesini kullandı.

ESKİ ALIŞKANLIKLARI DEVAM ETTİRMEYİN

Tezer, eski alışkanlıkların devam ettirilmemesi gerektiğinin altını çizerek, havuzda oyun oynanmaması gerektiğinin altını çizdi. Tezer, yapmış olduğu açıklamasında, “Örnek plaja gittiniz, havuza gittiniz oyun oynamayacaksınız, havuzun içerisinde temas etmeyeceksiniz, mesafenize dikkat edeceksiniz. Havuzdan çıktıktan sonra etrafa çok fazla dokunmayacaksınız, temastan kaçınacaksınız. Maskenizi takacaksınız. Gördüğünüz gibi her şey aslında lokantaya da gitseniz, plajda da olsanız temas, hijyen şartları ve maske takmaya dayanıyor” diyerek konuyu açıkladı.