Gündem

Bilim Merkezi Bin 500 Liraya Solunum Cihazı Geliştirdi: Ambulanslarda Da Kullanılabilecek

Karadeniz Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğretmenler ve öğrenciler, Covid-19 salgını sırasında en çok ihtiyaç duyulan ve eksikliği sonucunda korkunç senaryoların yaşanabileceği solunum cihazına yönelik çalışmalar yaptı. Çalışmaların ardından mekanik bir solunum cihazının geliştirildiği duyuruldu. Karadeniz Ereğli BİLSEM Müdürü Serkan Çakır, burası gibi bilim merkezlerinin ihtiyaç duyulan ürünlerin yapımını gerçekleştirdiğini ve patent alındığını bildirdi.

BİN 500 LİRA MALİYETLE ÜRETTİK

Çakır, “Daha önce 3D yöntemi ile üretimini gerçekleştirdiğimiz siperlik ve maske konusunda gerektiğince hastanelerimize yardımcı olduk. Bu arada bir de hasta ağzından kamera yolu açmada kullanılan laringoskop cihazı ürettik. Son olarak da üst katlardaki hastaların, tomografi çekilebilmesi amacıyla alt katlara indirildikleri sırada mobil solunum cihazına ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bunun daha stabil ve doğru olabilmesi açısından doktorların anlattığı şekilde ve söylediği sayıda, çocuk ve yaşlı hastaların kullanılabilecekleri kapasiteye göre ayarlayarak üretmeyi planladık. Çok da maliyeti bulunmayan mekanik ventilatörü BİLSEM’de bin 500 liraya maliyetle ürettik. Cihazı 4 Mayıs Pazartesi Ankara’ya götürerek Milli Eğitim Bakanlığı Proje Başkanı Oktay Kılıç ve Genel Müdür Mehmet Nezir Gül ile paylaşacağız. Ardından da Sağlık Bakanlığı’na götüreceğiz.” şeklinde konuştu. 

AMBULANSLARDA HASTAYA MÜDAHALEDE KULLANABİLECEK

BİLSEM öğretmeni Taylan Çağatay Akın, kodlamayı kendisinin yaptığı solunum cihazının nasıl çalıştığına dair bilgiler verdi. Ambulanslarda da kullanabileceği belirtilen cihaz hakkında şunları söyledi:

“Manuel kullanılabilen ‘ambu’ dediğimiz solunum desteği sağlayan aparatı, otomatik şekilde çalışır hale getirdik. Gerçek solunum cihazlarında olan kapasite ve nefes sayısını bunun üzerine uyguladık. Bebekten, yaşlı insanların ihtiyacına kadar aralıktaki bütün değerleri ve nefes ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Aynı zamanda takıldığında oksijen desteği sağlanabiliyor. Bu cihaz ambulansların içerisinde hastaya müdahalede kullanılabilecek. Yine solunum cihazının yetmediği alanlarda, hastane içerisinde hasta nakli sırasında gerekli olduğunda; yani solunum ünitelerinin yetişemediği noktalarda mobil solunum cihazı kullanılabilecek. Aynı zamanda akü ile de çalışabilir özelliği bulunduğundan, araçlarda şarj edilerek kullanılabilme imkanı da var. Üzerine de pusoksimetre dediğimiz parmaktan nabız ve kandaki oksijen değerini ölçebilen medikal ürünü özel bir sensörle imal ederek ilave ettik.”