Gündem

Bir İlimiz İçin 6.5 ve Daha Üzeri Deprem Uyarısı Yapıldı

Elazığ, Manisa ve Batman’da meydana gelen depremler vatandaşlar üzerinde korku oluştururken Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen depremler hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu. Özmen Türkiye’de deprem üretme potansiyeli olan faylar olduğunu belirttiği açıklamalarında Türkiye’nin büyük depremlere gebe olduğunu vurguladı.

Ege Bölgesi’nde yaşanan ve birçok ilde hissedilen depreme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özmen deprem yaşanan bölgeye bakıldığında da o bölgenin zaten deprem aktivitesinin de çok yüksek olduğunu vurguladı.

DEPREM AKTİVİTESİ ÇOK YÜKSEK

Konu ile ilgili olarak Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Ege Bölgesi bizim Anadolu plakacığı dediğimiz plakacık, Arabistan ve Afrika plakalarının kuzeye doğru hareket etmesi nedeniyle batıya doğru kaçma zorunda kalıyor. Ve Afrika plakasının da Anadolu plakacığının altına dalması nedeniyle bir çekme bölgesi orada oluşuyor. Ege Bölgesi’nde aslında Türkiye’de meydana gelen depremlerin büyük çoğunluğu yaşanıyor. O bölgenin deprem aktivitesi hem karada hem denizde oldukça yüksek. Deprem yaşanan bölgeye baktığımızda da o bölgenin zaten deprem aktivitesinin de çok yüksek olduğunu biz biliyoruz”

DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLABİLİR

Bülent Özmen Manisa fay hattı hakkında da açıklamalarda bulundu. Özmen dünkü depremin Gölmara diye isimlendirilen fayın üzerinde meydana geldiğini vurgulayarak sadece Manisa fayı olarak isimlendirilen fayda daha büyük bir deprem olma ihtimali olduğunu ifade etti.

Buna ilişkin olarak Özmen, Manisa civarında genelde biz 6-6.5 büyüklüğünde depremlerin oluştuğunun görüldüğünü vurguladı ve şöyle devam etti:

“2016 yılından beri o bölgede baya bir gerilimin olduğunu görüyoruz. Fakat 3-5 tane meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremle o bölgede biriken gerilimin boşalmayacağını düşünüyoruz. Çünkü 6 büyüklüğündeki bir depremin enerjisinin boşalabilmesi için 5 büyüklüğündeki depremden 30 tane meydana gelmesi lazım. 7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisinin boşalabilmesi için 5 büyüklüğündeki bir depremden 900 tane meydana gelmesi lazım. Yani bunun gibi 3-5 tane depremin meydana gelmesiyle orada biriken gerilim boşalmaz. Ama Manisa civarında genelde biz 6-6.5 büyüklüğünde depremlerin oluştuğunu görüyoruz. Sadece Manisa fayı diye isimlendirilen fayda daha büyük bir deprem olma ihtimali var diye söyleyebiliriz”