Gündem

Bir İnsan En Fazla Kaç Sene Yaşar? Sorusu Yanıt Buldu!

 Bilim adamları, istisnalar hariç maksimum yaşam süresinin en fazla 115 yıl olduğunu ileri sürdü.


İnsan Ölüm Veritabanı Projesi tarafından elde edilen verileri inceleyen ve Fransa, Japonya, İngiltere ile ABD’de 110 yaşını geçen kişilerin ölümlerini araştıran bilim adamları, son 20 yılda insanın yaşam süresindeki artışın azaldığını ortaya çıkardı. 

İnsanoğlunun en fazla 115 yıl yaşayabileceğine işaret eden araştırmacılar, ancak her 10 bin kişiden sadece birinin 125 yaşına kadar yaşamana şansı bulunduğunu belirtti. 

Araştırmayı yürütenlerden Albert Einstein Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Jan Vijg, “Elde edilen veriler, insan yaşamının sınırına yaklaştığımızı gösteriyor. İnsanın maksimum yaşam süresi yaklaşık 115 yıl. Bu süreyi aşmak neredeyse imkansız. Bir insanın 125 yaşını aşması çok küçük bir ihtimal.” dedi.  

İnsanın ortalama yaşam süresi, aşıların bulunması, doğumda yaşanan komplikasyonların giderilmesi ve tıptaki gelişmeler sayesinde 19. yüzyıldan bu yana artmış, 100 yaşını aşanların sayısı çoğalmıştı. 

Dünyanın en uzun ömürlü insanı Fransa doğumlu Jeanne Calment, 1997 yılında 122 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

ABD’nin California Üniversitesi ve Almanya’daki Max Planck Demografik Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturulan İnsan Ölüm Veritabanı, araştırmacılar, gazeteciler ve siyaset uzmanları için insan nüfusu ve ölüm oranlarına ilişkin ayrıntılı bilgi sağlıyor. 

Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı. 

KAMUPERSONELİ.NET – AA