Gündem

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro Açıkladı! İdlib'de Çok Büyük Bir İnsanı Felaket Yaşanabilir

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi Suriye Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu tarafından yeni bir uyarı yapıldı.

Uyarıda ise; İdlib’de Suriye hükümetinin müttfekikleriyle beraber kara ve hava saldırılarını artırması sonucunda çok büyük insanı felaketin yaşanabileceğine vurgu yapıldı.

İNSANI FELAKET YAŞANABİLİR

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro açıklamasında ise;

“Son günlerde hükümet yanlısı güçler ve müttefiklerinin sivil alanlara yönelik saldırılarının arttığı, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil kayıp haberleri elimize geçiyor.

Hama’nın kuzeyi ve İdlib’in güneyinde yer alan çok sayıda eğitim ve sağlık kuruluşu ve altyapı hem hava hem de kara saldırılarında tahrip edilmiş durumda.

İdlib’de insan hakları ve insani felaket yaşanabilir. Suriye hükümeti ve müttefiklerinin mevcut hava ve kara saldırılarında ciddi bir artış var.

Siviller korkunç insani şartlar altında. Güvenlikleri tehlike altında” dedi.

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro Açıkladı! İdlib'de Çok Büyük Bir İnsanı Felaket Yaşanabilir

ÇATIŞMALAR DURMAZSA

Komisyon üyeleri 29 Nisan 2019 tarihinden bu zamana kadar Suriye’nin kuzeybatı bölgesinde 152 sivilin yerinden edildiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda ise;

“Geçtiğimiz yıl komisyon olarak defalarca Idlib’de hükümet güçleri ve müttefiklerinin kaybettikleri bölgeyi geri almak için başlatabileceği saldırılarla göçleri tetikleyeceği konusunda uyarılarımızı yaptık.

Suriye’nin kuzeybatısında yaşayan üç milyon sivilin hayatlarını ve temel insan haklarını ciddi şekilde etkileyeceğini vurguladık.

Tüm taraflar uluslararası insan haklarının hukukun temel ilkelerini açıkça ihlal eden taktikler kullanmaya devam ediyor.

Tüm taraflara ve özellikle Astana garantörlerine, sivillerin korunmasına öncelik verilen müzakere edilen bir anlaşmaya varılıncaya kadar ateşkes anlaşmasına uymaya devam etmesi çağrısında bulunuyoruz.

Çatışmalar durmazsa çok büyük bir insani felaketle karşı karşıya kalacağımızı yeniden hatırlatıyoruz” dedi.

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro Açıkladı! İdlib'de Çok Büyük Bir İnsanı Felaket Yaşanabilir

30 BİNDEN FAZLA SİVİLİN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENDİŞESİ

Birleşmiş Milletler Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak ise açıklamasında;

“Suriye’nin Rukban bölgesinde 30 binden fazla sivilin sağlığı ve güvenliği konusunda büyük endişe duymaya devam ediyoruz. Durum giderek kritikleşiyor.

Bölgeye üçüncü bir insan yardım konvoyunun ulaştırılması için çağrıda bulunuyoruz.

Sivillerin, gıda, hijyen kitleri ve çocuklar sağlık malzemeleri de dahil olmak üzere yardımlar ulaştırılmalı.

Birleşmiş Milletler, tüm taraflara, ihtiyacı olan tüm insanlara güvenli, sürekli ve engelsiz insani erişim sağlama yükümlülüklerini hatırlatır.” dedi.