Gündem

Boğulan Kişiye İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?

  Medipol Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehtap Bulut, “Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ve kalp masajına başlanmalı.” ifadesini kullandı.


Yaz döneminde ortaya çıkabilecek acil durumlara ilişkin uyarılarda bulunan Bulut, yaz mevsiminin iyice kendini hissettirdiği sıcak günlerin pek çok kişi için aynı zamanda tatil anlamına geldiğini belirtti.

Yıl boyunca merakla beklenen tatilin, bazı durumlarda kişilere zehir olabildiğini vurgulayan Bulut, şunları kaydetti:

“Sıcak çarpması, yaralanma, boğulma ve böcek ısırması sonucu zehirlenme gibi üzücü olaylar yaşanabiliyor. Yaz mevsiminde sık görülen bu durumlarda yapılması gerekenler büyük önem taşıyor. Sıcak çarpmasında hasta, bulunduğu sıcak ortamdan uzaklaştırılıp  gölgeli ve serin bir yere alınmalı. Isı kaybını hızlandırmak için hastanın üzerindeki fazla giysiler çıkarılmalı. Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için tuzlu ayran ya da ‘1 litre su-1 çay kaşığı karbonat-1 çay kaşığı tuz’ karışımı içirilmeli.

Suda boğulmalarda ise özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ve kalp masajına başlanmalı. Bu durumda ağızdan ağıza ya da ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mümkündür ve bu uygulamaya su içerisinde iken başlanmalı. Bu uygulama derin sularda mümkün olmayabilir, bu nedenle hasta/yaralının hızla sığ suya doğru çekilmeli. Suya atlama sonucu, boğulma riskinin yanı sıra genel vücut travması ya da omurga kırıkları da akla gelmelidir. Bu nedenle suda, başın çok fazla arkaya itilmemesi gerekir.”

Bulut, denizanası sokmalarında yaralı bölgenin hareket ettirilmemesi gerektiğine işaret ederek, “Yaralanan kısım ovulmadan deniz suyuyla yıkanmalı. Eldiven giyilerek yapılabiliyorsa dokunaçlar uzaklaştırılmalı. Sonrasında yaranın üzerine sirke veya yüzde 40-70’lik alkol dökülmeli,kuru pudra serpilmeli. Kişinin ağrısı için etkilenen bölgeye sıcak uygulama yapılmalı.” tavsiyelerinde bulundu.

Yılan ısırıklarında yapılması gerekenler konusunda da bilgi paylaşımında bulunan Bulut, şu ifadeleri kullandı:

“Hasta öncelikle güvenli bir alana alınmalı ve sakinleştirilip dinlenmesi sağlanmalı. Isırılan bölge mümkün olduğunca hareket ettirilmemelidir ve bir atelle sabitlenebilir. Yara su ile yıkanmalı, yaraya yakın bölgede baskı yapabilecek yüzük ve bilezik gibi eşyalar çıkarılmalı. Kol ve bacaklarda ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanmalı. Yara üzerini kesmek gibi herhangi bir girişimde bulunulmamalı. Buz ve soğuk paketler uygulanmamalı, tıbbi yardım istenmeli.”

AA | Kamupersoneli.net