Gündem

Bölge Mahkemesinden Emsal Karar: Baskı Yapan Yöneticiye Dava Açılabilecek

Çalıştığı iş yerinde üstü tarafından psikolojik baskıya maruz kalan bir kişi işinden ayrılmak zorunda kalınca yapılan bu baskıyı mahkemeye taşıdı. Bir çalışan tarafından yöneticiye 40 bin TL’lik manevi tazminat davası açıldı. 

DAVACI HAKLI BULUNDU

Yerel mahkeme ise bu konularda kişilere dava açılamayacağını belirtti. Bundan dolayı dava reddedildi. Bunun üzerine konu bir üst mahkemeye taşındı. Ankara İstinaf Mahkemesi yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu ve davacıyı haklı buldu. 

Avukat Cevat Kazma ise mahkeme tarafından verilen emsal karar hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. Türkiye gazetesinin aktardıklarına göre avukat Cevat Kazma artık mobbing davalarının doğrudan baskıyı uygulayan kişiye açılabileceğini belirtti. Ayrıca Cevat Kazma doğabilecek tazminatı da yöneticinin kendisinin ödeyeceğini bildirdi.

“ÇALIŞAN VERİMİ CİDDİ ANLAMDA DÜŞÜYOR”

Konu ile ilgili olarak açıklamalarına devam eden avukat Cevat Kazma “Bu tür baskılar daha çok kadın çalışanlara yapılıyor. Yöneticiler ‘Bana sormadan nasıl hamile kalırsın’, ‘Nasıl evini taşırsın’ gibi diğer çalışanların yanında küçük düşürücü sözler sarf ediyor. Bu davranışlar uzun vadede çalışanda bıkkınlığa sebebiyet veriyor. Bunun sonucunda depresyon ve psikolojik problemler baş gösteriyor. Çalışanın verimi ciddi anlamda düşüyor” dedi.

MEMURLAR DA DAVA AÇABİLECEK

Ayrıca avukat Kazma sözlerine kamu kurumlarında da memurların amirlerine kişisel kusur gerekçesiyle dava açabileceğini ekledi.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA