Gündem

Bunları Yapanlar İşlerinden Olabilirler

Bazı iş yerleri personellerine bazı eşyaları zimmetlerler. Eşya zimmetlenebilir veya iş yerinin araçlarından biri personele mesai saatleri içerisinde zimmetlenebilir.  
 
Bazı personeller kendilerine zimmetlenen araçları kendi kişisel ihtiyaçları için kullanıyorlar. Bu durumda işveren tarafından bir yaptırıma uğrayabilirsiniz. Bu durum sizin işten atılma sebebiniz olabilir.  
 
İş yerlerinin personellerine mesai saatleri içerisinde zimmetlediği araçları özel işleri için kullananlar işlerinden olabilir. Bu durumun doğuracağı sonuç sizin işinizden kovulmanız olacaktır. Havalar ısınıyor yaz ayları yaklaşıyor iş yerinin aracı sizde bir kaçamak yapalım diye düşünmeyin iş yerinizin size zimmetlediği aracı kendi işiniz için kullanabilmek adına patronunuzda bir izin almanız gerekiyor.  
 
Bu konuda Yargıtay’ın kararı var. Yargıtay iş yerine ait alet edevat’ın iş verenin izni olmadan kullanılmaması gerektiğini kararında açıklamıştır. İş yerine ait araçları kendi işi için iş verenden özel izin almadan kullananlar işlerinden atılabilecekler. İş verenden izin alınmadan kullanılan iş yeri aracı zarar görmese dahi iş veren tarafından işçinin işine son verilebilecek.  
 
İşçiler işlerinin riske girmemesi için zimmetlenen araçları iş verenden özel bir izin ile almaları gerekmektedir. Bu bağlamda izin alındıktan sonra aracın başına herhangi bir durum gelmediği sürece işiniz riske girmeyecektir. İş verenden alınacak izin ise sözleşme ile alınması gerekmektedir. Bu bağlamda iş sözleşmesi yapılmaz ise yazılı bir izin alınması gerekmektedir.  
 
İş yerinin araçlarının kullanılmasında çok acil bir durum olduğunda iş verenden sözlü izin alınabilir.  
Kamupersoneli.net