Gündem

Büyük İstanbul depreminin büyüklüğü açıklandı! Japon uzman uyardı: Yüzde 60 ihtimalle…

İstanbul’da son zamanlarda büyük bir deprem meydana gelmesi bekleniyor. Uzmanlar uzun süredir deprem olacağını fakat kaç büyüklüğünde gerçekleşeceğini açıklamıyorlardı. Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ilk defa İstanbul’da meydana gelecek depremin büyüklüğünü açıkladı.

TÜRKİYE DEPREMLE KARŞI KARŞIYA

Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin yüzde 97’si deprem kuşağında olduğunu ve  bundan dolayı Türkiye’nin depremle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

TÜRKİYE JAPONYA’DAN İKİ KAT DAHA BÜYÜK

“Japonya’da her yerde yanardağ var.” Diyen Moriwaki, “Metrekare olarak Türkiye Japonya’dan iki kat daha büyük fakat nüfusa baktığımızda Japonya Türkiye’nin iki katı. Yani Türkiye’de 1 metrekarede 1 insan varsa Japonya’da 4 insan var. Alan yetersizliği nedeniyle Japonya’da gökdelenler yapılıyor. Fakat Türkiye’de Konya gibi düz bölgeler mevcutken Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerde gökdelen yapılanmaları mevcut. Deprem büyüklüğü olarak Türkiye, Japonya’dan daha şanslı ama depremde ölen kişi sayısına baktığımızda Türkiye, dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ben 29 yıldır Türkiye’deyim artık yarı Türk sayılırım, bu ölüm oranını utanarak söylemek lazım” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİN ŞİDDETİ AÇIKLANDI

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde gelecek 30 yıl içerisinde yüzde 60 ihtimal 7,4 büyüklüğünde deprem olacağını bildiren Moriwaki, “Özellikle 1999 depreminden sonra Marmara Bölgesi’ne 29 cihaz koyduk. İnce ince ölçümler yapıyoruz, 4 bölgede depremin uzun zaman görülmediği noktalar var. Olası bir deprem sonrasında Türkiye ve Japonya’da hasar hesapları yapıyoruz. ‘Ne kadar bina çökebilir ya da ekonomi nasıl etkilenebilir’ diye. Devlet ve belediyelerin yaptığı çalışmalar ile Türkiye’nin depreme hazırlıklı olması, hasarı yüzde 70 oranda düşürebilir” şeklinde konuştu.