Gündem

Çalık: "Çocuğunu Askere Gönderen Annelere 250 TL Aylık"

  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, sosyal yardımlar anlamında önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirterek, “AK Parti iktidarları döneminde sosyal politikalar çerçevesinde yapmış olduğumuz tüm destekler, yardımlar, düzenlemeler tarihe not düşecek mahiyettedir. Şu anda bütçemizin 30 milyar lirasını sosyal politikalara ayırmaktayız.” dedi.


Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu bildirdi.

AK Parti iktidarının sosyal devletin ne demek olduğunu tüm Türkiye’ye ve siyasi partilere gösterdiğini vurgulayan Çalık, sosyal devlet kavramının içini doldurmanın kendilerine nasip olduğunu aktardı. 

Çalık, AK Parti iktidarlarında sosyal politikalar alanında önemli çalışmalar ve düzenlemeler gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

“AK Parti iktidarları döneminde sosyal politikalar çerçevesinde yapmış olduğumuz tüm destekler, yardımlar, düzenlemeler tarihe not düşecek mahiyettedir. Şu anda bütçemizin 30 milyar lirasını sosyal politikalara ayırmaktayız. Bunlar çocukların eğitimine, sağlığına sunduğumuz, şartlı nakil ve sağlık transferleri dahil olmak üzere çocuklarımızın okullarına kitaplarının konması ve okullarındaki ihtiyaçların giderilmesi sosyal politikalar adına attığımız çok önemli adımlardı. Sağlıkta yaptığımız şartlı sağlık transferleri yine bu anlamda ailelerin doğumdan itibaren çocukların sağlıklarını kontrol altına almak adına yaptığımız düzenlemelerdi.”

– “Sosyal yardımlarımız devam ediyor”

Sosyal yardım ve sosyal politikaların, sosyal hizmetler ve yardımlar olmak üzere 2 aşamada yürütüldüğüne değinen Çalık, şunları ifade etti:

“Sosyal yardımlarımız hem ayni hem nakdi çerçevede devam ediyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları aracılığıyla yapılan yardımlarımız, kaymakamlıklarımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın aracılığıyla vatandaşlarımıza ulaşmakta. Şu anda sosyal politikalara ayırdığımız bütçe 30 milyar lira. Geçmiş dönemin Türkiyesi ile karşılaştırıldığında, geçmiş dönemde gelirlerimizin yüzde 84’ünü faize veriyorduk. Şimdi sadece yüzde 14’ü faize gidiyor. Geri kalan kısmı bütçemize, milletimize hizmete dönüştürülmüş vaziyette. Bu dönüştürülen hizmette de mağdur, muhtaç, engelli, yoksul, kadınlarımız dahil olmak üzere sosyal yardıma ihtiyacı olan dezavantajlı gruplarımıza yönelik önemli düzenlemeler yaptık.”

– “Çocuğunu askere gönderen anneye aylık 250 lira” 

Çalık, sık sık engelli derneklerini ziyaret ettiklerine işaret ederek, ziyaretlerde anne ve babaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a dualar ettiğini dile getirdi.

Çalık, 2005’ten bu yana engellilere yönelik önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini vurgulayarak, “Engellilere yönelik yaptığımız düzenlemeler kapsamında onlara maaşlarının bağlanmasıyla evde bakım ücretlerinin ödenmesi, bakanlara ayrıca ücretlerinin ödenmesi, farklı bakım yerlerinde bakımlarının yapılması karşılığında oradaki ücretlerinin ödenmesi yapılıyor. Yaşlılarımıza sağlıklı mekanlar oluşturuluyor, geliri olmayan yaşlılarımıza huzurevinde harçlık veriliyor. Eşi vefat eden kadınlarımıza çok ciddi aylıklar bağlamış vaziyetteyiz. Çocuğunu askere gönderen annelere de aylık 250 lira maaş bağladık.” diye konuştu.

Çocukların doğduktan 18 yaşına kadar sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğunu anımsatan Çalık, bunun çok önemli bir gelişmişlik göstergesi olduğuna dikkati çekti.

– “Şehit ailelerinin maaşlarını artırdık”

Çalık, düzenlemelerini herkesi kapsayacak şekilde gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Düzenlemelerimiz, çocuklarımıza, kadınlarımıza, engellilerimize, yaşlarımıza, şehit ve gazilerimize, vatanı, bayrağı, devleti için toprağa düşen askerimizden, sivilimizden, korucumuzdan, vatandaşlarımıza kadar herkesi kapsayacak çok önemli düzenlemelerdi. Şehitlerimizin ailelerine verdiğimiz maddi destekler biliyoruz ki hiçbir şehidimizi geri getirmeyecek ya da gazilerimizin kaybolan organlarını geri getirmeyecek ancak şehitlerimizin ailelerine sahip çıkmak, gazilerimize devletin de hükümetin de partimizin de onlara sahip çıktığını hissettirmek gerekiyordu. 15 Temmuz öncesi yaptığımız şehit ve gazilere yönelik düzenlemelerde şehit ailelerinin maaşlarını artırdık ve biri kardeşine biri eşine olmak üzere iki istihdam hakkı düzenlemelerinde bulunduk. Gazilerimize tazminatlarıyla istihdam hakkı tanındı. Bu düzenlemeler şu anda yaklaşık 40 bine yakın şehit ailemiz ve gazimizi ilgilendiren durum. Bunlar şehit aileleri tarafından da da takdir ediliyor. İnşallah bundan sonraki süreçlerde de sosyal politikalar adına önemli destekleri vermeye devam edeceğiz.”

KAMUPERSONELİ.NET – AA