Gündem

Çalışan Annelere Devlet Yardımı 7.500 Lira Sınırına Ulaştı!

Posta Gazetesi tarafından yapılan habere göre yeni anne olan çalışan kadınlara yapılan yardımların parasal tutarı 7 bin 500 lira sınırına ulaştı. Kadınların istihdam oranlarını artırmak için hayata geçirilen yeni uygulamalar ile bu rakam yükselmeye devam ediyor. 

Çalışan kadınlara ödenen yardımlar arasında en fazla doğum parası ödemesi bilinse de devlet tarafından ödenen çok sayıda başka yardım parası desteği de bulunuyor. İşte yeni doğum yapan kadına devlet yardımı adı altında ödenen o paralar…

Doğum Yardımı Ne Kadar?

Yeni doğum yapan kadınlara ödenen paralar arasında en çok bilineni doğum yardımı parası olarak öne çıkıyor. Doğum yapan kadınlara devlet ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuklarda 600 lira olmak üzere doğum yardımı parası ödüyor. 

Buna ek olarak kadına süt parası ödemesi de yapılıyor. Süt parası sorgulama hizmeti üzerinden bu tutar öğrenilebiliyor ve her yıl devlet süt parası için ödenecek olan tutarı yeniden belirleyerek ilan ediyor. 2018 süt parası tutarı olarak 149 lira ödeme yapılıyor. 

Doğum İzni Parası 

Devlet tarafından yeni anne olan çalışan kadınlara ödenen bir diğer para ise doğum izni parası olarak bilinen iş görememezlik ödeneği olarak öne çıkıyor. Bu rakam ise yaklaşık 5 bin 50 lira olarak ödeniyor. Çalışan kadınlara destek olarak sunulan dördüncü bir hizmet ise kadınların doğumdan sonraki ilk birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş  hakkı oluyor. 

Kadının bu haktan yararlanarak yarım gün çalışması durumunda yarım günü patronu öderken eksik kalan yarım günü ise devlet ödeyecek. Yani 938,50 liralık tutar İŞKUR üzerinden devlet tarafından ödenecek. Yani hesaplamalara göre asgari ücretle çalışan bir anne doğumdan sonra;

Çocuk parası olarak 300 lira, 

Süt parası olarak 149 lira, 

İş görmemezlik ödeneği olarak 5 bin 50 lira, 

Yarım gün çalışma ödeneği olarak 1.877 lira olmak üzere toplamda 7 bin 500 lira para almaya hak kazanacak. 

Kamupersoneli.net