Gündem

Çernobil'den Önce Yaşananlar! Çernobil Nerede? Çernobil Faciası Tarihi

Çernobil Nükleer Santrali’nde yaşananlar insanlık tarihine damga vurdu. Çernobil Nükleer Santrali ise Ukrayna’nın Kiev şehirne yaklaşık olarak 130 kilometre uzaklıkta yer almakadır.

Çernobil Nükleer Santrali ise RMBK-1000 tipi 4 nükleer reaktöre sahiptir.

Bunun yanı sıra Çernobil Nükleer Santralinde ise 1. ve 2. üniteler 1970 ve 1977 yıllarında inşa edilirken 3. ve 4. üniteler ise 983 yılında tamamlandı.

Çernobil'den Önce Yaşananlar! Çernobil Nerede? Çernobil Faciası Tarihi

FACİA ESNASINDA BÖLGEDE YAŞAYAN İNSAN SAYISI

Çernobil Nükleer Santrali faciası yaşandığı esnada ise 2 ünitenin daha inşaat halinde olduğu belirtildi.

Diğer yandan facianın yaşandığı gün Çernobil Nükleer Santraline yaklaşık olarak 3 kilometre uzaklıkta yer alan Pripyat şehrinde 49,000 kişinin yaşadığı açıklandı.

Bunun yanı sıra santrale yaklaşık olarak 15 km uzaklıktaki bulunan Çernobil şehrinde ise 12,500 kişinin yaşadığı ifade edildi.

Çernobil'den Önce Yaşananlar! Çernobil Nerede? Çernobil Faciası Tarihi

ÇERNOBİL FACİASI TARİHİ

1986 yılında Çernobil nükleer santralinde bulunan 4 numaralı reaktörde patlama meydana geldi ve dünya tarihinin en büyük nükleer faciası olarak nitelendirildi..

Ancak Çernobil faciası öncesinde ise Sovyetler Birliği’nin (SSCB) 20 yıl gizlediği Kiştim nükleer faciasının varlığı biliniyordu.

Kimya mühendisi Anna Sharova ise yaşananlar hakkında yaptığı açıklamasında;

“Öğlen 13:00 ile 19:00 arası vardiyamız vardı. Laboratuvarda çalışıyorduk ve Pazar günü olduğu için çok fazla iş yoktu.

“Aniden şimşek gibi bir ses duyduk, camlar patladı, kapıların camları kırıldı. Dışarı baktığımızda dev bir bulut gördük.” dedi.

Çernobil'den Önce Yaşananlar! Çernobil Nerede? Çernobil Faciası Tarihi

ÇERNOBİL FACİASI SONUÇLARI

Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen faciada 1 kişi olay yerinde yaşama veda etti… Bir kişi ise radyasyona maruz kaldığı nedeniyle hayata veda etti ve Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen faciadan bir kaç gün sonra 134 çalışan hastanelere sevk edildi.

Birkaç gün içinde hastanelere sevk edilen 28 itfaiyeci aşırı miktarda radyasyona maruz kaldığı için hayatını kaybetti. Ayrıca 14 kişi radyasyon sebepli kanserden dolayı hayata gözlerini yumdu.

Çernobil Faciası’nın etkileri 1996 yılına kadar ciddi anlamda hissedildi. 2011 yılında bile Çernobil Faciası sebebiyle olumsuz etkilenen 15 çocuk, tiroit kanseri sebebiyle yaşamını yitirdi.

Çernobil Faciası’nın etkilerinin araştırılması günümüzde bile devam etmektedir.

Türkiye’nin Karadeniz kıyılarındaki illerinde yaşayan bazı vatandaşlar, Çernobil Faciası’nın ardından yaşadıkları bölgelerde kanser vakalarının arttığını söylüyor.