Gündem

Ceza indirimi kimleri kapsayacak? Ceza infaz sürelerinde indirim yapılacak!

Yeni yargı reformu ile birçok ceza infaz kanununda değişikliğe gidiliyor. Başta ceza infaz sürelerinde olmak üzere denetimli serbestlik sürelerinde değişikliğe gidilecek. Çıkarılacak yeni ceza indirimi yasası binlerce kişi tahliye olurken, 5 suçtan hüküm almış hükümlüler bu ceza indiriminden yararlanamayacak.

CEZA İNDİRİMİ NASIL OLACAK?

Ceza indirimi, çıkarılması öngörülen, ceza infaz yasasında yapılacak değişikliklerle mümkün olacak. Ceza infaz süreleri 2/3 oranından yarı yarıya düşürülecek. Yani 3 yıl bir ceza almış kişi 2 yıl ceza evinde kalmak zorunda iken, ceza indirimi ile 3 yıl ceza almış bir kişi 1, yıl 6 ay cezaevinde kalacak. Yani 6 ay ceza indirimi yapılmış olacak.

CEZA İNDİRİMİ HANGİ SUÇLARI / KİMLERİ KAPSAYACAK?

Aşağıda belirtilen suçlar haricinde tüm suçlara ceza indirimi geliyor. Ceza indirimi kapsamı alanı dışında kalan suçlar şunlardır;

1 – Mahkemenin kesinleşmiş esas kararında 58. Md. 58/3 madde bulunanlar yani zincirleme suç işleyenler. Diğer bir değişle daha önceden bir suçtan dolayı hüküm almış ve daha sonrasında yeni bir suça karışmış kişiler,

2 – Uyuşturucu madde ticareti yapmış kişiler,

3 – Terör bağlantılı suçlar işlemiş olanlar,

4 – Örgütlü suç işlemiş olanlar,

5 – Cinsel suç işleyenler, yapılacak ceza indiriminden faydalanamayacaklar.

CEZA İNFAZ SÜRELERİNDE İNDİRİM

Ceza infaz sürelerinde indirim 2 şekilde yapılacak.

1 – Ceza evinde kalma süresi yarı oranına düşürülerek yani eski infaz yasasında 2/3 yatanlar yeni ceza indirimi ile bu oran ½ ‘ye düşürülerek yapılacak. Bu şekilde, cezaevinde bulunan hükümlüler, toplam aldıkları cezalarının yarısını yatmış olanlar salıverilecek.

2 – Denetimli serbestlik süresinin uzatılması ile hükümlüler salıverilecek. Şöyle ki;

Yeni denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkarılacak ve infaz süresinin 5’de birini cezaevinde geçirmiş olanlar, son 3 yılını dışarıda denetimli serbestlik koşullarında salıverilecekler.

Daha açık anlatmak gerekirse;

3 yıl ceza almış bir kişinin yatarı 18 aydır. Bu 18 ayının 5’de 1’ini yani 108 gününü cezaevinde iyi halli geçirmiş olanlar geri kalan 432 gününü denetimli serbestlikte geçirecekler. Daha önce ki infaz yasasında ise 3 yıl ceza alan bir kişinin infaz süresi 2 yıldı ve bu iki yılın 1 yılını cezaevinde geçirenler geri kalan 1 yılını denetimli serbestlikte geri kalan 1 yılını ise koşullu salıverme ile geçiriyordu. Yapılan bu son değişiklik ile 3 yıl ceza almış bir kişiye ortalama 7 ay kadar bir ceza indirimi sağlanmış olacak.