Gündem

Ceza infaz yasası değişikliği ve af yasası son dakika haberleri!

Binlerce tutuklu ve hükümlü ve yakınlar, yeni 2019 ceza infaz yasası hakkında ki son dakika gelişmeleri merak ediyor. Af yasası ve ceza indirimi gibi konuların gündeme getirilmesi ile birlikte, yani yargı reformunun ne zaman meclise geleceği yüzbinlerce vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Adalet Bakanlığı tarafından 2 paketten oluşan Yargı Paketi meclise gelmeye hazırlanıyor. AKP iktidarı tarafından hazırlanan yeni yargı reformu taslak halinde diğer partilere iletildi ve her parti, yapacakları inceleme sonrasında kendi tekliflerini sunacak.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan yasa teklifinde ceza infaz yasasında indirime gidilerek, verilen cezaların yarı yarıya indirilmesini isterken MHP, bazı suçlar istisna olmak üzere bir defaya mahsus olmak üzere, kesinleşen cezadan 5 yıl indirim yapılmasını istiyor. AKP’nin hazırladığı infaz yasasında mükerrer suçlar kapsam dışına alınırken, MHP’nin teklifinde mükerrer suçlarında ceza indirimi kapsamına alınmasını istiyor.

Denetim serbestlik süresinde yapılacak değişiklikler, infaz yasasında yapılacak ceza indirimi teklifi ve 5 yıl ceza indirimi konuları af yasası olarak değerlendirilirken, diğer taraftan iktidar tarafından yapılan açıklamalara göre, bunun bir af olmadığı vurgulanıyor.

MHP’NİN ŞARTLI CEZA İNDİRİMİ TEKLİFİ

Bazı suçlarla ilgili ceza sürelerinden şartlı indirim ile Tutuklu ve hükümlülerin salıverilmesine dair kanun teklifi

Milliyetçi Hareket Partisi’nin vermiş olduğu 5 yıl ceza indirimi teklifi ‘’19 Mayıs 2018 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten önce işlenen kanunda ayrı tutulanlar hariç 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile özel kanunlardaki suçlar yönünden tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılması ve bunun sonucu olarak infazı gereken cezası kalmayan hükümlü ve tutukluların salıverilmesi’’

‘’Kanun kapsamındaki suçlardan dolayı hükümlü veya tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerde hükmolunan cezalarının toplamından bir oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken Ceza’dan bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirilir indirim yapıldıktan sonra infazı gereken ceza kalmaması durumunda hükümlü salıverilir’’

‘’Ceza indiriminin geri alınması 52 madde hükümleri uyarınca salıverilen hükümlülerin bihakkın tahliye tarihine kadar hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemeleri ve bu hapis cezasının kesinleşmesi halinde yapılan indirim geri alınarak cezaların infazına başlanır’’ hükmü ile sınırlıdır.

Ceza indirimi olarak da görülen yeni ceza infaz kanunlarına göre; infaz yasası 2/3’den ½ oranına düşürülerek yeni bir ceza indirimi yapılmış olacak. Denetimli serbestlik, hükmün geri açıklanması, doğum yapan kadın ve belli bir yaşın üstündeki yaşlı kimseler için bazı değişikliklerle birlikte birçok madde de düzenlemeye gidiliyor.

HÜKMÜN GERİ AÇIKLANMASI

İlk defa suç işleyenler ve işledikleri suçlardan dolayı 18 ayın altında ceza alanlar hakkında hükmün geri açıklanması kararı veriliyor ve hiç ceza evine girmeden, belirlenen süre içerisinde herhangi bir suç işlemeyenler, hiç suç işlememiş gibi hayatlarına devam ediyorlardı. Yeni ceza infaz kanununa göre artık 1 ay bile ceza alanlar, cezaevine belirli bir süre kalması öngörülüyor.

CEZA İNFAZ DEĞİŞİKLİĞİ

Ceza İnfaz yasası kanunlarında ilk defa suç işleyenler için infaz yasasına göre aldıkları toplam cezanın 2/3 oranında cezaevinde kalıyorlardı. Şimdi bu oran ceza indirimine gidilerek, yeni ceza infaz kanununda bu oran ½ oranında olması öngörülüyor. Yani 5 yıl ceza alan bir kişinin, yeni infaz yasasına göre 2,5 yılını cezaevinde infaz edecek.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

infaz kanunlarında yapılacak değişikliklerle, alınan cezalarda indirime gidiliyor ama aldığı cezaya TCK 58 Mad. eklenenler (Mahkeme Kararında 58. Mad. bulunanlar) yani ikinci bir suç işleyerek tekerrür yapanlar bu yeni ceza indiriminden faydalanamayacaklar. Ayrıca bu yeni çıkarılması öngörülen ceza infaz yasasından faydalanamayacaklar arasında uyuşturucu madde ticareti yapanlar, örgütlü suçlar, terör bağlantılı suçlar da bulunmakta. Bu suçların dışında ki herkes, çıkarılacak ceza indiriminden faydalanabilecek. Ama MHP’nin vermiş olduğu teklifte, mükerrer suçları da bir defaya mahsus olmak üzere kapsıyor.

İNFAZ YAKMADA DEĞİŞİKLİK

Daha önce bir hükümlü koşullu salıverildiğinde, cezasının tamamlanması tarihinden önce bir suç işleyenler, cezasının 1/3’ünü, mükerrer suçlular ise ¼’nü tekrar cezaevinde geçiriyorlardı. Şimdi bu infaz yakma olarak bilenen yasa ile ilgili olarak da yeni düzenlemeye gidildi. Yeni ceza infaz kanununa göre, koşullu salıverilme süresi içerisinde işlenen bir suçun cezasının 1 katı oranında arttırılması öngörülüyor. Diğer bir değişle;

21 yıl ceza almış bir kişi eğer tekerrür bir suç değilse, 21 yılının 13 yılını ceza evinde, 1 yılını denetimli serbestlikte olmak üzere cezasının 14 yılını infaz ediyor ve 7 yılını ise koşullu olarak dışarıda geçiriyordu. Ama bu 7 yıllık süre içerisinde herhangi bir suç işlerse, bu 7 yıllık koşullu salıverilme süresinde yeni cezasına eklenerek cezaevinde geçiriliyordu. Şimdi bu infaz kanununda değişikliğe gidilerek, 7 yıl yerine, örneğin yeni suçundan dolayı 1 yıl ceza alan kişi ye aldığı ceza oranında yani 1 yıl daha eklenerek cezasını infaz edecek.

DENETİMLİ SERBESTLİK

01.07.2016 tarih öncesinde işlenen suçlar için 2 yıl, bu tarihten sonra işlenen suçlar için denetimli serbestlik süresi bir yıldı. Şimdi yapılacak denetimli serbestlik düzenlemesi ile, bir kişi aldığı toplam cezanın 1/5’ini ceza evinde geçirdikten sonra geri kalanını denetimli serbestlikte geçirebilecek ve denetimli serbestlik süresi 3 yıl ile sınırlı kalacak. Yani bir diğer değişle denetimli serbestlik 3 yıla çıkartılmış olacak.

Bu duruma örnek verecek olursak;

4 Yıl ceza alan bir kişi tekerrür maddesi konulmuşsa 3 yılını, 58. Mad. konulmamışsa 2 yıl 8 ayını ceza evinde geçirecek. Ama denetimli serbestlik kanunu ile tekerrür suçlular cezalarının yaklaşık 216 gününü, tekerrür olmayanlar ise 192 gününü cezaevinde geçirdikten sonra denetimli serbestliğe ayrılabilecek.

HAFTA SONU VEYA GECELEYİN İNFAZ YASASI

Daha önceden 6 aya kadar hapis cezası alanlar, talepleri halinde aldıkları cezanın infazını hafta sonu veya geceleyin cezaevine giderek infaz ede biliniyordu. Şimdi yeni infaz yasasında yapılan değişikliklerle bu süre 1 yıl 6 aya kadar uzatıldı.

DOĞUM YAPAN ANNELER VE YAŞLILAR

Doğum yapan bir anne ilk bir yılını evinde geçirebilecek. 70-75 yaş aralarından yaşlı kimselerden 2 yıla kadar ceza alanlar, 75 yaş üstü yaşlılar ise 3 yıla kadar almış oldukları cezasını, yeni infaz yasasının yürürlüğe geçirilmesi ile birlikte evinde geçirebilecekler.