Gündem

CHP'den Kudüs Kararına Sert Tepki!

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıyacaklarını açıklamasının ardından dünya kamuoyu bu konuya kitlendi. Dünya çapında birçok ülke alınan bu kararı tanımayacaklarını bildirirken net bir şekilde bu karara desteğini açıklayan bir ülke henüz yok.

ABD’nin almış olduğu bu karara yönelik, Türkiye’den de önemli isimler konuya dair açıklamalarda bulundular. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu alınan kararı kınadığını belirtirken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kararın yok hükmünde olduğunu ifade etti. 

Hükümet cephesinden gelen tepkilerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’de konuya yönelik bir açıklamada bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz tarafından yapılan açıklamada kararı tanımadıklarını ve alınan kararı kınadıklarını aktardı. 

CHP’DEN ABD’YE KUDÜS TEPKİSİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ABD tarafından alınan karar ilişkin yapmış olduğu açıklamasında, alınan kararın kabul edilemez olduğu vurgulanarak kararı kınadıklarını duyurdu. “ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel-Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz.”

‘BU TALİHSİZ KARAR’

Cumhuriyet Halk Partisi bu kararın iki ülke arasında yaşanan sorunları daha da ateşleyeceğini belirtirken kararı talihsiz olarak değerlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz kararın kesinlikle tanınmayacağını ifade ederek şu açıklamalarda bulundu.

”Bu talihsiz karar, iki devletli çözüm perspektifine indirilmiş ağır bir darbedir. Bölgede o kadar sorun varken, kendi iç sıkışmışlığını aşmak amacıyla alındığına inandığımız bu yanlış kararın bölgede tansiyonu daha da arttıracağından endişe duyuyoruz. Hiç şüphesiz bu tek taraflı alınan kararı tanımayacağız.

‘CHP ÇÖZÜMÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEKTİR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz açıklamalarının sonunda, CHP’nin sınırları 1967 yılına dayanan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti ile esasen tanımış olduğumuz İsrail devletine arasındaki çözüm perspektifini desteklemeye devam edecektir yorumunda bulundu. 

”Partimiz, müzakereler yoluyla başkenti Doğu Kudüs olacak 1967 sınırlarına dayanan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti ile güvenlikli sınırlar içinde yan yana yaşayacak ve bizim de esasen tanımış olduğumuz İsrail devletine ilişkin çözüm perspektifini desteklemeye devam edecektir.”

Kamupersoneli.net – ANKARA