Gündem

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: " O Zaman Darbecilerden Ne Farkınız Kalır?"

 CHP lideri TSK’nın yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak ”  Sayın Başbakan beni ziyarete geldiğinde ‘TSK’nın yeniden yapılandırılması yönünde ihtiyac olabilir’ dedim doğrudur. Bizim de bu konuda hazırlıklarımız var. Biz bunların bir kısmını kendi seçim bildirgemize koyduk da zaten. Hükümetinde bu konuda çalışmaları olabilir. Sayın Başbakan bana bu konuda şöyle dedi ‘ Askerlik benim uzmanlık alanıma girmiyor ama eminim sizin de uzmanlık alanınıza girmiyor’ dedi. Eğer bir konuyu yeniden yapılandıracaksak konuda uzmanlarla görüşmemiz lazım. Biz kendimiz akademisyen ve askeri personellerden oluşan bir grupla ilgili çalışma yapıyoruz. Sizde yapın parlemento da. 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olduysa Atatürkçü subayların desteği ile de bu başarı sağlanmıştır. Ordu zaten bir bütün halinde hareket etseydi zaten darbe başarılı olurdu. Ordunun içinde önemli bir kesimin darbeye karşı çıktığı biliniyor” dedi.

Askeri Birliklerin Şehir Dışına Taşınması

CHP Lideri Askeri birliklerin taşınması ile ilgili olarak : ” konu hakkında bir önerimiz olmadı, askeri birliklerin kent dışına çıkarılmasına biz de sıcak bakıyoruz. Bu alanların kente taşınması lazım. Ama binalar yapılarak değil, yeşil alan olarak kullanılabilir. Hatta Üniversite de yapılabilir. Oralarda çok güzel kent üniversiteleri kurulabilir ” dedi . Başbakan ve MHP Lideri ile sık görüşmeler hakkında  Kılıçdaroğlu :” Şimdi Türkiye, kendi tarihinin en kritik süreçlerinden birisini yaşıyor, Türkiye’nin bu süreçten bir bütünlük içinde çıkması lazım. Bir daha darbeyle karşılaşmaması lazım. Türkiye’nin tüm müslüman dünyaya örnek olan devlet olmayı sürdürmesi lazım. Kadın erkek eşitliği, yargı bağımsızlığı ve demokrasi açısından bunların sürmesi gerekiyor. Resmi olmayan birliktelikler devam ediyor. Mini anayasa konusunda anlaşma büyük ölçüde sağlandı. Büyük ihtimalle anayasa değişikliği gerçekleşebilir. 

Yeni Anayasa Çalışması Olacak Mı?

Yeni Anayasa konusunda çalışma olacak mı? şeklinde kendisine yöneltilen soruya : “Yeni Anayasa kavramını artık kullanmamak gerekiyor, anayasanın ilk 4 maddenin değiştirilecek hiç bir madde yok. Türkiye Cumhuriyeti ‘nin Başkenti Ankara’dır, Türkiye Cumhuriyeti Demokratik , Laik , Sosyal Hukuk Devletidir, Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı Ay Yıldızlı albayraktır . Bunların nesini değiştireceğiz. Bizim belli çizgilerimiz var. Laiklik konusunda , Cumhuriyetin kurucu değerleri konusunda duyarlılığımız var. Türkiye eğer bugün bu noktaya geldiyse, kurucu değerlerden uzaklaşıldığı için gelmiştir. Camiye , Kışlaya, Yargıya siyaset sokmanın bedelini hepimiz gördük. Artık siyasilerin bir ortak payda oluşturup, Kışla,adliye, camiye siyaseti sokmaması lazım. ” dedi.

Her Kurumun Kendi Saygınlığını Koruması Lazım

Her kurumun saygınlığını koruması lazım, Her kurumun kendi kültürünü Devleti devlet yapan kurumlardır.oluşturmasına katkı vermesi lazım siyaset kurumunun. Eğer siyaset kurumu bir kurumun kültürüne doğrudan müdahele ediyorsa devletde liyakat sistemini bozuyor demektir. Diyelim ki ‘Merkez Bankası’ kendi kültürünün olması lazım, Maliye Bakanlığı’nın , BDDK’nın kendi kültürünü oluşturması lazım. Devleti devlet yapan zaten kurumlardır! Kişiler değil. Merkez Bankası Başkanı Kim Olacak? Siyasetçi her beğendiği adamı ‘ben merkez bankası başkanı yaparım’  diyemez dememelidir. Oraya o işi iyi bilen yasal hakkı olan kişiyi getirmemiz lazım.  Biz bunu yaptığımız zaman bir çok sorunu ortadan kaldırmış oluruz.” dedi.

Rektör Atamalarına İtiraz Ettik

Kılıçdaroğlu: “Bir üniversite düşünün koca koca hocaları var, şimdi bu insanlar kendilerine rektör seçecekler seçsinler. Niye siyasetçiler karışıyor. Bu üniversiteye müdahele anlamını taşır. Kurallarını koyarsınız. İki dönemden başka başkan seçilemez diyebilirsin. Üniversite kendisi beğensin kendisi seçsin. Şimdi bir önerge getirdiler. Rektörleri Sn. Cumhurbaşkanı atayacak! biz buna itiraz ettik . Şırnak ve Hakkari il olmaktan çıkarıyorlar… Bakın bu iki ili il olmaktan çıkarmak onları cezalandırmak anlamına gelir. Yüksekova ve Cizre’de il olsun ne var bunda…”

Belediyelere Kayyum Ataması

Kemal Kılıçdaroğlu “Belediye Başkanları seçimle geliyor. Yolsuzluk yapabilir, teröre destek verdiği iddiasında bulunabilir. Bu gerekçeyle zaten İçişleri Bakanı görevden alır. Belediye meclisi toplanır ve yeni başkan seçilir. “Ama ben oraya kayyum tayin edecem” olmaz. Kayyum tayinleri darbe dönemlerine özgü bir uygulamadır.12 Eylül’de bu tür uygulamalar oldu. Şimdi tutup OHAL sonrasında bunu getirirseniz sizin darbecilerden ne farkınız olur o zaman? 12 Eylül’de  darbecilerin yaptığının aynısını yapıyorsunuz. Milli İradenin seçtiği belediye başkanını alıyorsunuz, belediye meclisi seçmesin biz atama yapacağız olmaz. Bu teklif geri çekildi.”

 Torba Kanun Tasarısı

Dünyanın hiç bir parlementosunda böyle bir uygulama olmaz. Parlementolar kanun yapma mekazizması değil .Parlementolar az ama öz yasa çıkarırlar…

Detaylar Gelecek…

Kamupersoneli.net | Ankara