Gündem

CHP Milletvekili Sertel'den İtfaiye Hizmetleri Sınıfı için kanun teklifi

 İTFAİYECİLİK MESLEĞİ HAYAT KURTATIYOR AMA…

İnsan canının ne kadar kıymetli ve önemli olduğu bilinir iken günümüzde itfaiyecilik mesleğine verilen önem de bir o kadar düşüktür. Günümüzde hemen hemen her vaka da ilk olarak itfaiye akıllara gelirken itfaiye mesleğinde çalışanların özlük hakları ise maalesef çok bir takım sorunlar bulunmaktadır.

Bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilli Atilla Sertel konuyu gündeme taşıyarak itfaiyecilik mesleği ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kanun teklifi verdi. Sertel’in 21.04.2016 tarihinde vermiş olduğu kanun teklifinde; itfaiyecilerin yangın, trafik kazaları, intihara teşebbüs ve sel baskınlarından, afet ve patlamalar gibi çeşitli olaylarda akıllara ilk gelen isimler olduğunu, bu kişilerin canlarını hiçe sayarak hayat kurtarmak adına görev yaptıklarını belirtildi.

Sertel ayrıca; bir çok ilk ve ilçedeki Belediyelerde 24 saat görev yapan itfaiyecilerin yemek ücreti dahi alamadığını, bir çok itfaiyecinin yangın esnasında soluduğu zehirli dumanlar sebebi ile akciğer ve cilt kanseri hastalıkları risklerini taşıdığını, ağır ve tehlikeli işler sınıfında yer alan itfaiyecilik mesleğinin sistematik olarak bir eğitim gerektirmesi nedeni ile yükseköğrenim veren çok sayıda İtfaiyecilik Meslek Yüksek Okulların açıldığını, bu okullardan mezun olan kişilerin ise mesleki diplomalarına yakışmayacak şekilde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında “Genel İdari Hizmetler” kapsamında istihdam edildiğini ifade etti.

Sertel sözlerini, “itfaiye çalışanlarının büro memurları gibi Genel İdari Hizmetler sınıfında yer almasının Anayasanın temel ilkelerinden birisi olan “ölçülülük” ilkesine aykırı olduğunu belirterek, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda “İtfaiye Hizmetleri Sınıfı” nın yer alması gerektiğini, böylelikle itfaiyecilik mesleğinin özlük haklarıyla ilgili sorunların kısmen de olsa çözüm bulmuş olacağını” ifade ederek tamamladı