Gündem

CHP Seçilme Yaşının 18'e Düşürülmesi İçin Kanun Teklifi Vermiş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın geçtiğimiz dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesine ilişkin kanun teklifi verdiği ortaya çıktı. Teklif genel seçimleri kapsadığı gibi yerel seçimlerde aday olacakların yaşını da 18’e indiriyordu.

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

“On sekiz yaşında seçme hakkında sahip olan, reşit kabul ettiğimiz ve birçok yükümlülükle baş başa bıraktığımız gençlerimizin özellikle siyaset noktasında sorumluluk mevkisine ancak yirmi beş yaşında gelmesi ciddi bir adaletsizlik oluşturmaktadır. Ülkemizde gençlerimiz bir nevi yirmi beş yaşına kadar siyasi hakları bakımından kısıtlı olarak yaşamaktadır. 18 yaşını dolduran herkesin her türlü cezai, hukuki haklara sahipken seçilme hakkına ancak 25 yaşını bitirince kavuşacak olması bir çelişkidir.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına kanun teklifi 3 Şubat 2015 tarihli olarak verilmiş. Söz konusu kanun teklifi “2839 Sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu ve 2972 Sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları Ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun” da değişiklik yapılmasını öngörüyor. Konu ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı da teklifi Anayasa Komisyonuna havale etmiş. 

Kamupersoneli.net – ANKARA