Gündem

Çin'den Corona Virüsü İçin Sürpriz Açıklama

CNN televizyonu tarafından araştırmaların kontrol altına alınmasına ilişkin merkezi hükümetin yönetmeliğine ve Çin merkezli iki üniversitenin paylaştığı duyurulara dayandırdı, ancak duyuruların internetten kaldırıldığı ifade edildi. Bunun yanı sıra bu duyurulara göre corona virüsü ile ilgili akademik araştırmalar yayımlanmadan önce ek incelemeden geçecek. Ayrıca virüsün kökenine dair araştırmalar ise daha detaylı incelemenin ardından merkezi hükümet yetkililerinin onayına sunulacak.

Hong Konglu tıp uzmanı David Hui Shu-cheong corona virüsü analizini araştırmacılarla işbirliği içinde Şubat ayında uluslararası bir tıp dergisinde yayımlatmıştı. Tıp uzmanı çalışmasının böyle bir onay sürecinden geçmediğini ifade etti.

Yayın kuruluşu, Çin hükümetinin koronavirüs salgınının kökeni hakkındaki tartışmaları yönlendirebilmek için bu adımı atmış göründüğünü yazdı. Bununla birlikte Çinli araştırmacılar Ocak ayından beri önde gelen uluslararası tıp dergilerinde Covid-19’a ilişkin bir dizi çalışma yayımladı.

“İZİN VERECEKLERİNİ SANMIYORUM”

Özellikle corona virüsü vakalarındaki bulgular insandan insana ilk ne zaman olduğu hükümetin resmi açıklamalarının sorgulanmasına yol açmıştı. Çinli bir araştırmacı ise açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Bence Çin hükümetinin anlatılanları kontrol etmek için gösterdiği koordineli bir çaba.

Bu hastalığın kökenini araştırmak için yapılacak objektif bir çalışmaya izin vereceklerini sanmıyorum.”