Gündem

Çin devlet televizyonu Erdoğan'ın, 'insanların Doğu Türkistan'da mutlu bir hayat sürdüğünü' söylediğini iddia etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ziyaretinin ardından Doğu Türkistan’daki toplama kampları tekrar tartışmaya açıldı. Çin basını Erdoğan’ın, Türkistanlıların mutlu bir hayat sürdüğünü söylediği iddiasında bulundu. Erdoğan ise ülkenin devlet başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmelerde Uygur konusunun ele alındığını, hassas adımlarla ilgili çözümün bulunabileceğinin inancını dile getirdi. Cumhurbaşkanı, Doğu Türkistan ile ilgili yapmış olduğu konuşmada ‘’Türkiye için stratejik bir önem taşımaktadır’’ dedi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin hükümeti ile yaptığı görüşmelerden bahs ederek, Türkiye’den Doğu Türkistan’a heyet gönderilmesinde açık olduğunu belirtti. Erdoğan yaptığı temaslarla Doğu Türkistan’da yaşanan vahşet konusunda ayrıntılara yer vermeden ‘’Doğu Türkistan ve Uygur konusunu da ele aldık bu meseleyi. Karşılıklı hassasiyetleri dikkate alarak bir çözüm bulabileceğimize inanıyorum’’ açıklamasını yaptı.

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki Uygur ve kazak Türklerine karşı başlattıkları toplama kampı uygulaması bütün dünyada tartışma konusu iken, Pekin yönetimi; BM yönetiminde de gündeme gelen 2 milyona yakın kişinin zorunlu olarak götürüldüğü kamplarda, mesleki eğitim verildiğini ve dini aşırılıklar ile mücadele edildiğini savundu. İnsan hakları örgütleri ise dünyaya kapalı kamplarda genç kızların kısırlaştırıldığı dini ve kültürel değerlerin reddinin istendiği, kabul etmeyenlerin ise ölümlere varan işkencelere maruz kaldığı iddia ediyor. Çin yönetimi ayrıca tarihi özelliklerine bakmaksızın camileri ve Türk azınlıklarının mezarlıklarını yıkıyor ve tahrip ediyor. Uluslararası tepkiye yol açan konu, Erdoğan’ın Çin devlet başkanı ile görüşmesinde de gündeme geldi. Erdoğan bu konuda daha karşılıklı hassasiyetlerin dikkate alınarak bir çözüm bulunmasına inanıyorum. Atılacak başka adımlarında olduğunu belirten Erdoğan, konu ile ilgili gerekirse Türkiye’den Doğu Türkistan’a bir heyet gönderilmesi noktasında olduğunu belirterek buna da açık olduğunu söyledi. ‘’gelsinler gezsinler, baksınlar’’ dedi. Erdoğan konuşmasını “Türkiye ve Çin ilişkilerini her alanda uzun soluklu bir anlayışla ve stratejik bir bakışla güçlendirme noktasında mutabık kaldık. Binlerce yıllık ilişkilere sahip, İpekyolu ile birbirine bağlanan kadim medeniyetler üzerine kurulu Türkiye-Çin iş birliğinin güçlendirilmesi için potansiyelin büyük olduğuna inanıyorum. ‘Tek Çin’ politikası, Türkiye için stratejik önemdedir” diyerek sürdürdü.  

Çin devlet televizyonu Erdoğan’ın, ”insanların Doğu Türkistan’da mutlu bir hayat sürdüğünü” söylediğini iddia ederken, Almanya ve Amerika milyonlarca Uygur Türkünü tutuklayarak zorla toplama kamplarına gönderen Çin’e sert tepki gösterdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyindeki 2 ülke Pekin yönetimini, Uygurları insan haklarından yoksun bırakmakla suçladı.