Gündem

Çocukları mağdur eden kamu görevlisi ve memurlar şimdi yandı! Kanun teklifi verildi

Çocukları mağdur eden kamu görevlisi ve memurların yargılanması için Cumhuriyet Halk Partisi    Denizli Milletvekili Gülizar BİÇER KARACA tarafından kanun teklifi hazırlandı.

ÇOCUKLARI MAĞDUR EDEN KAMU GÖREVLİSİ VE MEMURLAR HAKKINDA FLAŞ TEKLİF

Hazırlanan kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. Sunulan kanun teklifinde failin kamu görevlisi olduğu ve mağdurun çocuk olduğu durumlarda kamu görevlileri hakkında soruşturma izni aranmaksızın yargılama yapılabileceği düzenlendiği açıklandı.

YARGILAMA YAPILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

Öte yandan kanun teklifi gerekçesinde, “4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince; memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılana- bilmeleri, Kanunun 3. maddesinde sayılan yetkili mercilerin soruşturma izni ile mümkündür. Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 243 ve 245 inci maddeleri ile 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 154 üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında işlenen suçlar kanun koyucu tarafından istisna tutulurken, görevleri ve sıfatlan sebebiyle özel soruşturma ve kovuşturma usullerine tabi olanlara ilişkin kanun hükümleri ile suçun niteliği yönünden kanunlarda gösterilen soruşturma ve kovuşturma usullerine ilişkin hükümler de saklı tutulmuştur. Soruşturma izninin arandığı durumlarda bu izin soruşturmanın ve dolayısıyla yargılama sürecinin başlayabilme şartıdır.” İfadeleri yer aldı.
Ayrıca TBMM’ye sunulan kanun teklifinde yer alan ifadelerin devamı şöyle:

Gerek soruşturma ve kovuşturma izinleri ve gerekse yargı mercileri yönünden memurlar, kamu görevlileri, yargı mensupları ve kamu kurumu niteliğinde hizmet veren meslek kuruluşlarında görev alanlarla ilgili ciddi bir karmaşa ve farklılık bulun- maktadır. Kamu görevlilerinin işlediği suçlarda soruşturma iznine gerek duyulması, kamu görevlilerinin çoğu durumda cezasızlıkla ödüllendirilmesine neden olmaktadır. Özellikle de mağdurun çocuk olduğu suçlarda soruşturma izni verilmemesi suç mağduru olarak çocuğun bir kez daha mağdur olmasına neden olmaktadır. Çocuğun mağdur olduğu suçlarda yargılama sürecinin başlayabilmesi için soruşturma izni gerekmesi çocuğun mağdur olduğu suçlarda adaletin sağlanmasının önünde büyük bir engel teşkil etmektedir. Ayrıca bir suçun mağduru olan çocuğun adalet sistemi içerisinde ikincil mağduriyet riskini ortadan kaldırmak için önlem alınmalıdır. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler hem de ulusal yasalar 18 yaşına kadar tüm bireyleri çocuk olarak kabul eder ve kamu görevlilerine tüm uygulamalarında; ‘çocukları koruma’, ‘onların haklarını ihlal etmeme’ ve ‘hak ve özgürlüklerini yaşama geçirme’ yükümlülüğü tanımlamaktadır. Çocuğun mağdur olduğu suçlarda suçu işleyenin kamu görevlisi olması halinde soruşturma izni verilmemesi kamu görevlisi olması sebebiyle bir ayrıcalık tanınmaktadır. Türkiye’de kamu görevlilerinin gerçekleştirdiği çocuk hak ihlallerinde yaşanan cezasızlık listesi oldukça uzundur. Bu alanda çalışan hak savunucuları failinin kamu görevlisi olması halinde, kamu görevlilerine soruşturma izninin genelde çıkmadığını dile getirmişlerdir. Çocuğun mağdur olduğu suçlarda kamuoyunun da etkisiyle kamu görevlilerine uzaklaştırma, açığa alma gibi işlemler uygulanmakta, adli süreçlerin başlaması engellenmektedir. İdari soruşturmaların da sonuçları da genelde olumlu sonuçlanmakta, kamu görevlileri görevine devam etmektedir.

KANUN TEKLİFİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ