Gündem

Çok Önemli Açıklama Yapıldı ! Bir İlimiz Alarm Veriyor

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin Diyarbakır’daki vaka artışları hakkında açıklamalarda bulundu. Recep Tekin açıklamalarında vaka artışının nedeninin  maske kullanılmayışı, taziye ve düğünlerden kaynaklandığını vurguladı. Recep Tekin açıklamalarının devamında Diyarbakır’ın corona virüsü vakalarında artışın yaşandığı ilk 5 iller arasında olduğunu vurguladı.

“CİDDİ ANLAMDA EKSİKLİKLER SÖZ KONUSU”

Diyarbakır’ın maske kullanılan en düşük kentlerden biri olduğunu belirten Recep Tekip Diyarbakır’da maske kullanımı zorunluluğu olmasına rağmen yeterli anlamda kullanılmadığnı vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Son dönemlere baktığımız zaman Diyarbakır şehrimizi maalesef ilk 5’te yer alıyor. Vaka sayılarımızda geçen aylara göre bir artışımız oldu ama o beklediğimiz düşüşü göremedik. Tabi bunun çeşitli sebepleri var. Tabii ki maske kullanımı çok düşük bir şehirde yaşıyoruz. Her ne kadar maskesiz sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen toplumun buna uyma oranı çok düşük. Mesela herkeste maske bulunuyor ama maalesef bunu ya kolunda görüyoruz ya boynuna asarken görüyoruz ya da burnu açık şekilde görüyoruz. Bunlar sağlıklı bir maske kullanımı değil. Maskenin gerçek anlamda uygun bir şekilde kullanımında ciddi anlamda eksiklikler söz konusu”

VAKALAR NEDEN YÜKSELİYOR? 

Recep Tekin açıklamalarının devamında Diyarbakır’daki artışın taziye ve düğünlerden kaynaklandığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Maalesef halen bölgemizde, özellikle şehrimizde düğün olsun, taziye olsun bu tür etkinlikler son hızıyla devam ediyor. Sayın Sağlık Bakanı’mız bir açıklama yaptı. Bir düğünde 70 kişilik bir halay grubu halay çekiyor. Şimdi düşündüğümüz zaman her fırsatta vurguluyoruz. Bir halay ortamında maalesef ki sosyal mesafe söz konusu değil. Uzun süre birlikte olunca ister istemez vaka sayısındaki artış söz konusu. Taziyeler bir diğer önemli bir nokta. Taziyeler kuruluyor maalesef. Şimdi bu noktada taziyelere gelen gidenler oluyor, kalabalık oluyor. Aynı ortamda topluca insanlar oturuyor, bir şeyler yiyorlar, içiyorlar. Uzun süre sohbet ediyorlar. Ve bunların çoğunda da maske olmuyor.”