Gündem

Çöl tozları 3 gün boyunca etkili olacak! Dışarıya çıkmayın, pencereleri açmayın!

Prof. Dr. Sağlam, açıklamasında, “Çok ciddi uyarı yapıyorum. Her yerde havada bulut varsa ve uzak mesafeler sanki sis varmış gibi görünüyorsa dışarı çıkmayın” diyerek, vatandaşları uyardı.

EN SON MAYIS AYINDA ETKİLİ OLMUŞTU

Ülkemizde her yıl belirli dönemlerde etkili olan Sahra Çölü tozu, bu yıl en son Mayıs ayında görülmüştü. Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarından gelen toz bulutlarının ülkemizde 3 gün boyunca etkili olması bekleniyor.

KORONAVİRÜSÜ YAYABİLİR

Etkili olması beklenen çöl tozlarının koronavirüsü yayabileceği ve hatta vaka sayılarını arttırabileceğinin altı çizildi.

Çöl tozları 3 gün boyunca etkili olacak! Dışarıya çıkmayın, pencereleri açmayın!

ÇÖL TOZLARI BURALARDA ETKİLİ OLACAK

Uzman isim, yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Çok ciddi uyarı yapıyorum. Sahra Çölü’nden çok yoğun toz çıkışı bekliyoruz. Toz ve bulutlu hava bugün (pazar), Trakya, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de etkili olacak. Yani virüsün yayılımı için gerekli olan canlı organizmalar havada çok yoğun olacak. Taşıyıcıların etrafa saçabileceği virüs, çok uzaklara taşınabilir. Bugün özellikle batı bölgelerinde her yerde havada bulut varsa ve uzak mesafeler sanki sis varmış gibi görünüyorsa dışarı çıkmayın. Hatta pencere bile açmayın”

Çöl tozları 3 gün boyunca etkili olacak! Dışarıya çıkmayın, pencereleri açmayın!

GÜNLÜK VAKA ARTIŞLARI YÜKSELEBİLİR

Saydam, açıklamasının devamında toz taşımının önümüzdeki haftada devam edebileceğinin altını çizerek, Aralık ayı tüm Avrupa’da yeni bir kaosa yol açabileceğini, “Günlük vaka artışları tahminden çok fazla artabilir. Kontrolümüz dışında gelişen bu olumsuz koşullara karşı her vatandaş korunmalı. Kış nedeniyle doğal atmosferik süreçlerle artacak Sahra tozu taşınımı sadece bizi değil Avrupa’yı da etkiliyor. Aralık ayı tüm Avrupa için maalesef yeni bir kaos olabilir. Çöl tozlarından faydalanın dediğimiz günler yaşamıyoruz. Mart ayından beri uydu aracılığıyla takip ettiğim çöl tozları 6-7 günde etkisini gösterebilir. 2 Kasım’da İsviçre’de yaşanan çöl tozunun ardından vaka sayıları artmıştı” şeklinde ifade etti.