Gündem

Coronavirüsü tedavisinde flaş gelişme! Türkiye'de coronavirüsü kiti yapıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, Türkiye’de koronavirüs vakasına rastlanmadığını belirterek, virüsün şu ana kadar 28 ülkede görüldüğünü kaydetti. Koronavirüsün görülme oranının yüzde 99 ile Çin’de olduğunu bildiren Bakan Koca, virüs nedeniyle bin 116 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Koca, dünyada toplam 45 bin 260 koronavirüs vakasının olduğunu kaydederek “Bunların arasında 3 bini geçen ağır hasta var. Ve her gün neredeyse 100 kişi ilave olarak hayatını kaybediyor. Çin dışında görülen vaka sayısı ise 518. Bundan sonraki süreçte ülkemizde olmadığı için dışarıdan gelişi önlemeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Şu dönemde dünyada her ne kadar azalıyor gibi görünse de Çin’de kontrolün tam sağlandığı söylenemez. Her geçen gün sayının arttığını neredeyse 100 kişinin kaybedildiğini biliyoruz” diye konuştu.

YURTDIŞINA SATILACAK!

 Coronavirüse ilişkin geliştirilen tanı kitinin sonuç verme süresinin 90-120 dakika olarak değişiyor. Bakanlıktan yapılan açıklama ile “Hedef bunu 60-75 dakika arasına çekebilmek, 75 dakika olabilir muhtemelen. Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Yani yurt dışına pazarlanacak” dedi.

“TANI KİTİNİN ERKEN SONUÇ VERMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR” 

Koronavirüsün tedavisine ilişkin geliştirdikleri tanı kitinin sorulması üzerine Koca, “Temel hedef, maliyeti azaltmak değil. Temel hedef, yerli bir kitin daha erken sonuç verebilirliğini sağlamak.” değerlendirmesinde bulundu. Daha hızlı aksiyon almak ve tedavide yaklaşım sergilemek için sonucun erken verilmesinin maliyetten daha önemli olduğunu vurgulayan Koca, bu kit ile ilgili 15 kişinin çalıştığı bilgisini verdi. Söz konusu kitin sonuç verme süresinin 90 ile 120 dakika arasında olduğuna işaret eden Koca, Almanya, Fransa ve İngiltere’deki kitin 3 saatten önce sonuç vermediğine dikkati çekti. Bu süreyi de kısaltmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Koca, “Hedef, 60-75 dakika arasına çekmek. Muhtemelen 75 dakika olabilir.” dedi. Daha önceki kitin maliyetini 300 liradan 75-80 liraya düşürdüklerini anlatan Koca, “Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Haklarının, Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) üzerinden ticari kit olarak pazarlanması da planlandı. Yurt dışına da satılacak.” bilgisini verdi.

“ÇİN’DE KONTROLÜN DAHA TAM SAĞLANDIĞI SÖYLENEMEZ” 

“Çin’de kontrolün daha tam sağlandığı söylenemez.” diyen Koca, her geçen gün vaka sayısının arttığına dikkati çekti. Sağlık Bakanı Koca, “Koruyucu önleyici tedbirleri, dışarıdan içeriye gelişleri önleme noktasında tedbirleri kararlılıkla sürdürmeye, olabilecek yeni bir tedbiri Bilim Kurulu gündemine alıp hızla uygulamaya geçmeye ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu. Hastalığın Türkiye’de görülmesi durumunda tedaviye yönelik ne tür hazırlıklar olduğunun sorulması üzerine Koca, şunları söyledi: “Dünyada bu hastalıkla ilgili tedavinin nasıl yapılması gerektiği belli. Dünya Sağlık Örgütünün nasıl bir tedavi yapılmasıyla ilgili yaklaşımı belli. Şu an virüse özel herhangi bir ilaç tedavisi olmadığı biliniyor. Birtakım kombine tedavi yaklaşımları deneniyor. Bununla ilgili sonuçlar kesin olmamakla birlikte denenebilir görünüyor. Çünkü bazı vakalarda antiviral ilaç kombinasyonlarıyla virüsün negatifleştiğini biliyoruz. Sayıları çok olmamakla beraber… Şu an uygulanan ve uygulanması gereken bütün yaklaşımlar için hazır olduğumuzu söyleyebilirim.”

Türkiye’de antiviral ilaç kombinasyonları konusunda bir sorun olmadığını açıklayan Koca, “Antiviral tedavi dışında daha çok semptomatik özellikle yaklaşım şu an esas. Hastanın öksürüğü devamında solunum sıkıntısı olabilir. Ateşi zaten söz konusu. Solunum sıkıntısı, yoğun bakım şartları veya böbrek yetmezliğine götüren süreci de yakın hastane ortamında takip etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.