Gündem

Covid-19 Nedeniyle Kapatılan AVM'lerin Ne Zaman Açılacağı Belli oldu!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, corona virüs (Covid-19) sebebiyle bir süredir kapalı tutulan AVM’lerin 8 ile 15 Mayıs arasında tedbirli bir şekilde açılacağını aktararak, “Kurallar ve hijyen önlemleri çok sıkı olacak” şeklinde konuştu.

KADEMELİ OLARAK AÇMAYI PLANLIYORUZ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, 8 ile 15 Mayıs arasında temkinli bir şekilde açılması beklenen AVM’ler için “İtalya, İspanya, Almanya gibi ülkeler kademeli olarak alışveriş merkezlerini açtı. Burada amaç gelir beklemek değil. Hayatın yavaş yavaş normale döndürülmesini sağlamak” sözlerini dile getirdi.

Türkiye’deki AVM’lerde bulunan sinema, gastronomi ve çocuk oyun alanlarını şu anlık açılmayacağını ve normal alanların faaliyete açılacağını belirten Altaş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ancak kurallar ve hijyen önlemleri çok sıkı olacak. Maske dağıtılacak, belli mesafeler konulacak. Belli aralıklarla müşteri alınacak. Bu konuda Bilim Kurulu, kamu ve perakendecilerle konuşuyoruz. Kamu tarafında kontrollü açılabileceğine yönelik görüşler var. Perakendecilerin de görüşlerine kulak vererek, ciddi kontrollerle ve şartlara uyularak kademeli olarak açmayı planlıyoruz.”

VAKALRIN DAHA AZ OLDUĞU YERLERDE

Altaş, Türkiye’de 436 AVM’nin yüzde 80’inin Covid-19 nedeniyle kapalı tutulduğunu vurgulayarak, “Diğerleri açık kalsa da perakendeciler mağaza açmadığı için fiili olarak kapalı. Açılma kararı önce küçük illerde denenebilir. Vakaların daha az olduğu yerlerde. Burada kamuyla en uygun şekilde hareket edeceğiz, Bilim Kurulu ve kamunun tavsiyelerine göre açılış yapmak istiyoruz” şelinde durumu ifade etti.

MARKALARIN YAŞAMASI İÇİN BU GEREKİYOR

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yetkililerden gelecek karara göre hareket edeceklerini söyleyerek, “Açılış koşullarının bize uygun olması gerekir. Hijyen ve sosyal mesafe konularında ciddi önlemler alınmalı. Küçük mağazalarda bir müşteri çıkmadan diğeri alınmamalı. Ayrıca AVM’ler açıldıktan sonra 3 ay markalardan kira alınmamasını talep ediyoruz. Ayrıca kontrat değil ciro kirasına dönülmesi gerekir. Markaların yaşaması için bu gerekiyor” diye konuştu.

VERİLEN TARİHLER ARASINDA AÇILACAK AVM’LER

8 ile 15 Mayıs arasında tekrar faaliyete başlayacak AVM’ler şu şekilde: 

Gülaylar Group, Multi, Ece Group AVM’leri olduğu öğrenildi. Gülaylar Group bünyesinde City’s Nişantaşı, Meydan, Kozyatağı Carrefour AVM markaları var. Multi bünyesinde Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Ankara Outlet, Forum Erzurum, Forum Trabzon, Forum Gaziantep, Forum Mersin gibi AVM’ler bulunuyor. Ece Group bünyesinde de Marmara Park, Aqua Florya, Axis İstanbul, ANKAMall, Espark, Park Afyon, TerraCity, Antalya Migros Alışveriş Merkezi.