Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 yıl önce Ayasofya’nın açılmasına böyle karşı çıkmıştı!

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneğinin açtığı davada, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptaline oy birliğiyle karar veren Danıştay 10. Dairesinin gerekçesi açıklandı.

Daire’nin 19 sayfalık gerekçesinde, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının, ilgili mevzuat, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

Gerekçede, Ayasofya’nın, statüsü muhafaza edilerek, hukuk düzeninde güvence altına alınan özel hukuk tüzel kişiliğini haiz mazbut vakıf niteliğindeki Fatih Sultan Mehmet Han Vakfının mülkiyetinde olduğu kaydedildi.

“VAKFEDENİN İRADESİ GEREĞİ, CAMİ OLARAK TOPLUMUN HİZMETİNE SUNULDU”

Ayasofya’nın, vakfedenin iradesi gereği, sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu, bedelsiz kamunun istifadesine terk edilmesi yönüyle hayrat taşınmaz niteliği taşıdığı, tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli bulunduğuna dikkati çekilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Vakıf senedinin, hukuk kuralı etki değer ve gücünde olduğu, vakfedilen taşınmazın vakıf senedindeki niteliğinin ve kullanım amacının değiştirilemeyeceği, bu hususun tüm gerçek tüzel kişiler kişilerle birlikte davalı idare için de bağlayıcı olduğu kuşkusuzdur. “

Türk hukuk sisteminde kadimden beri korunarak yaşatılan Vakfa ait taşınmaz ve hakların vakfiyesi doğrultusunda istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamayacağı, vakıf senedinde sürekli olarak tahsis edildiği cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır.”

ERDOĞAN: AYASOFYA İBADETE AÇILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, kararın hemen ardından kararname yayınlandı. Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açıldığını kaydetti.

ERDOĞAN AYASOFYA’NIN AÇILMASINA 1 YIL ÖNCE NASIL KARŞI ÇIKMIŞTI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir yıl önce ise yaptığı konuşmada, Ayasofya’nın ibadete açılmasına karşı çıkmış ve bu istek karşısında yaptığı açıklamalarda şu sözleri sarf etmişti.

‘’Sultan Ahmet’i bi doldurun ondan sonra bakarız. Sultan Ahmet’i bir doldurun ondan sonra ona bakarız. Bak şimdi Çamlıca camisini yaptık. 60 bin kişilik. 4 beş tane Ayasofya yaptık… O kadar büyük. Mesele o değil… Bu işin bir siyasi boyu var. Yanı var. Yan tarafta Sultan Ahmet’i doldurmayacaksın… Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bu oyunların hepsi tezgah… Biz neyin ne zaman yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye adım atmayız’’ demişti.

Erdoğan’nın 31 Mart seçimlerinden önce katıldığı bir canlı yayında ise  ‘Ayasofya ibadete açılsın’ talebine verdiği “Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Muhataplarını bilmiyorlar. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim” yanıtı vermişti.  Erdoğan ayrıca Ayasofya’nın camiye çevrilmesi ile ilgili endişelerini dile getirerek şu sözleri ile karşı çıkmıştı;

Bir yıl önce Erdoğan: Ayasofya’yı camiye dönüştürmenin bir götürüsü var, bunun bizim için daha ağır bir faturası var. Bizim binlerce camimiz var. Acaba bunu söyleyenler yurt dışındaki binlerce caminin başına ne gelir, düşünüyor mu?