Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı! Bez maske standartları belli oldu!

TSE yapmış olduğu paylaşımda, bez maskelerin üretim aşamasından, kullanım sonrası imhasına kadar pek çok detay bir arada paylaşıldı. Açıklama sırasında Cumhurbaşkanı’nın duyurmuş olduğu yıkanabilir bez maskelere ilişkin de bilgilendirici paylaşımlar yapıldı. Peki, bez maskelerin standartları nasıl?

MASKESİZ EVDEN ÇIKMAYACAĞIZ

Yaptığı açıklamasında maske kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, maskesiz evden dışarıya çıkılmaması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Zaruri bir işi olmadan dışarı çıkanlar, sokakta gereksiz kalabalıklar oluşturanlar virüsü kendi elleriyle besliyorlar. Bir kez daha altını çizmek gerekirse maskesiz olarak asla evin dışına adım atmayacağız. Sokakta, markette, işyerinde her yerde fiziki mesafeyi koruyacağız”

SANAYİ BAKANI VARANK SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında bez maskelerle ilgili yapmış olduğu açıklamasına ilişkin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Bakan paylaşımında, “Tasarımından üretimine, filtrasyon etkinliğinden kullanım sonrası imhasına kadar, tüm aşamalarını belirlediğimiz “Bez Maske Standartları” yayımlandı. TSE’nin hazırladığı standartlara uygun bez maskeler, günlük yaşamımızdaki kullan-at maskelerin alternatifi olacak” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı! Bez maske standartları belli oldu!

MASKELERİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Yayımlanan kılavuzda, yüz maskesinin özellikleri de paylaşıldı. “Kumaş / kumaş yüz maskelerinin performansı, maskenin şekli ve uyumunun yanı sıra kumaşın yapısal özellikleri ve katman sayısına göre büyük ölçüde değişir” ifadesinin kullanıldığı kılavuzda, maskenin sahip olması gereken özellikler şu şekilde ifade edildi:

  • Maske veya bileşenlerinde hiçbir kusur (yırtılma, bağlantı noktalarının ayrılması, vb.) bulunmamalıdır,
  • Nefes alabilir olmalı,
  • Maskeler uygun şekilde takılabilir ve rahat giyinilebilir şekilde tasarlanmalıdır,
  • Tüm bileşenlerin temizliği ve dezenfeksiyonu evde yapılması kolay olmalıdır,
  • Kullanıcının cildiyle temas halinde risk taşımayan malzemeler ile üretilmiş,
  • Bilinen tahriş veya olumsuz sağlık etkileri bulunmayan kumaşlardan imal edilmeli,
  • Kullanılan kumaş dayanıklı olmalı ve ürünün kullanım ömrü süresince bütünlüğünü korumalıdır,
  • Maskenin kullanıcıyla temas edebilecek kısımlarında kullanıcıyı yaralayabilecek keskin kenarlar olmamalıdır, (örneğin klips).
  • Maskelere, nasıl kullanılması gerektiğini açıklayan talimatlar eşlik etmelidir. Talimatlarda maskenin sınırlamalarının ne olduğu ve ne zaman değiştirilmesi gerektiği hususları vurgulanmalıdır.

Maskelere ilişkin yayımlanan kılavuza ulaşmak için TIKLAYIN