Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Kura Töreninde

 Erdoğan:”Bugün burada yapılacak, kura töreniyle çalışma yerleri belli olacak Hakim ve savcı adaylarımıza çalışmalarında ALLAH(C.C)’dan başarılar diliyorum.

HAKİM VE CUMHURİYET SAVCISI ADAYLARINA BAŞARILAR

Avukatlıktan gelen 584 Adli Yargı, Yine avukatlıktan gelen 286 ve Yeni alınan İdari yargı mensubu hakim , savcılarımızın her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bugün burada kura çekecek arkadaşlarımız, Türkiye’nin tarihi günler yaşadığı bir dönem, hayati bir görevi üstlendikleri bir dönemdir. Biliyorsunuz 15 Temmuz FETÖ’nün ilk darbe teşebbüsü değildir. 15 Temmuz bu ihanet örgütünün TSK içinde gizlediği mensuplarınca başlattığı darbe teşebbüsüydü. FETÖ ilk hamlesini 17-25 Aralık’ta yargı ve emniyet teşkilatımız içindeki elemanları aracılığı ile yapmıştı.

MİLLETİN VERGİLERİYLE , MİLLETE BOMBA YAĞDIRDILAR

Bunları milletimizden aldığımız güçle başarısızlığa uğrattık. Üzgünüm, bu milletin vergileriyle, almış olduğu uçakları , helikopterleri, tank, top , silahlarıyla yine bu milletin evlatlarına bomba yağdırılması , kurşun sıkılmasıydı. Sevinçliyim, bu millet bu tanklara, toplara, f16’lara hiç bir şeye, daha önce apoletler görüldüğü zaman selam duranlar gibi durmadı. Tüm yargı mensupları, o akşam hepsi mesajlarını yayınlamak suretiyle yaptığınız bu eylem hukuka, Anayasaya aykırıdır demek suretiyle anında tutuklama operasyonlarını kolluk kuvvetleriyle başlattı.

MİLLİ İRADENİN TECELLİSİ BUDUR

İşte mesele budur. Milli iradenin tecellisi budur. Bu tecellinin ayakları olarak , Yasama, Yargı, Yürütme hepsi kenetlendi.  İşte İkinci kurtuluş mücadelesi budur. Sizleri bunlar için ayrıca kutluyorum. Eğer Türkiye 15 Temmuz gecesinin kaos yaşamamışsa bunu 17-25 aralık darbe girişiminin önüne de geçilmesine borçluyuz. O girişimin ardından yargı ve emniyet teşkilatında operasyonlar yapılmamış olsaydı 15 Temmuz’un rengi çok daha farklı olabilirdi. Milletimiz elbette bu ihanet çetesine teslim olmazdı. Darbenin bastırılması bu kadar etkili ve hızlı gerçekleşmeyeydi. Hamdolsun rabbimin yardımı, milletimin cesareti ve dirayeti sayesinde Türkiye ikinci kurtuluş savaşından galibiyetle çıktı. 

REFORMLAR

Darbe teşebbüsünün fiilen bulunan kurumlar başta olmak üzere, sorun kaynağı bulunan kuralları değiştirmek suretiyle yenilemek suretiyle adımlarımızı atacağız. Meslekten ihraçlar yoluyla adalet teşkilatımız terör örgütüne destek verenlerden temizlendi.  Şunu unutmayacağız sistemdeki açıklar devam ettiği sürece, yarın başka örgütlerin benzer girişimlerde bulunmalarının önüne geçilemez. Bunun için HSYK üyelerinin seçim sisteminde değişiklik yapılması şarttır. Hiç bir hakim ve savcımızın HSYK üyelerinin kendi oylarıyla belirlenmesinden memnun olmadığını çok iyi biliyorum. Demokratik gibi görünen seçim usulü , hakim ve savcılar arasında ayrışma , hatta husumet kaynağı haline gelmiştir. Artık bu yöntemde ısrar etmenin anlamı kalmamıştır.Meclisteki partilerimizden HSYK üyelerinin seçimiyle ilgili gereken düzenlemeler konusunda uzlaşmalarını özellikle bekliyorum. Ülkemiz için hayati öneme sahip bu konuda hiç bir siyasi partinin uzlaşma yolunu tıkama hakkı yoktur. Cumhurbaşkanı olarak bu konuda tüm partilerimizi sağduyulu olmaya davet ediyorum. Aynı şekilde darbe girişimine zemin hazırlayan tüm kurumlarımızı süratle bir yeniden yapılanmaya tabi tutmamız lazım. TSK, Jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması başta olmak üzere bu konuda yeniden yapılanma süreci içerisindedir. Emniyet teşkilatımızın da polis alımları ve terfi sistemi gibi konularda ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapması şarttır. Eğitim, üniversitelerde, yerel yönetimde, yurt dışı temsilciliklerinde, STK’larda tüm alanlarda gerekli reformları gerçekleştirmeliyiz. Bunları yapmazsak şehitlerimize, gazilerimize mahçup oluruz.