Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esad rejimine İdlib’i bırakmayacağız çıkışına Rusya’dan flaş yanıt!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisinin gurup toplantısında bugün yaptığı konuşmasında, İdlib hareketine dair bazı mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’i Suriye Ordusu Esad rejimine bırakmayacaklarını söyledi. İdlib’e her an müdahale etmede hazır olduklarını bildiren Erdoğan, operasyonun her an olabileceğini vurguladı. Erdoğan bu İdlib çıkışının hemen ardından Rusya’dan flaş bir açıklama geldi.

Rusya Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye’nin Suriye Ordusuna olası bir müdahale girişimini, yapılan mutabakat çerçevesinde en kötü senaryo olarak değerlendirdi. Peskov konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu;

“Şimdilik en kötü senaryoya göre değerlendirmede bulunmayalım. Eğer İdlib’deki terör örgütlerine karşı ya da şu anda ciddi miktarda silah, teçhizat ve mühimmata sahip olan bu terör örgütlerini yok etmeye yönelik bir harekattan söz ediliyorsa, bu Soçi Mutabakatı doğrultusunda atılan bir adım olur. Bu zaten Türk tarafının yükümlülüğü. Meşru Suriye hükümetine, Suriye ordusuna karşı bir harekattan söz ediliyorsa, bu en kötü senaryo olur” karşılığını verdi. Tansiyonu yükselten açıklamaların ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konuştu.

SONUCA VARILAMADI

Lavrov, Türk tarafı ile gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıda bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Lavrov, Moskova’nın Türk heyetle yapılan görüşmede İdlib konusunda yeni bir talep iletmediğini ve görüşmede iki ülkenin liderleri arasında İdlib’e ilişkin varılan anlaşmaların nasıl uygulanacağına dair nihai bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.

Basın toplantısında konuşan Lavrov, Moskova’da gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili “Yeni taleplerde bulunmadık. Liderlerimiz arasında varılan tüm anlaşmaların uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Lavrov, Türkiye’nin belirlenen süre içerisinde teröristlerle silahlı muhaliflerin birbirinden ayrılmasına ilişkin görevini yerine getiremediğini kaydetti.

RUSYA’NIN BU TÜR KÖTÜ SENARYOLARDA YER ALACAĞINI SANMIYORUM

Ankara’dan cevap gecikmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kremlin’den olası İdlib harekatına ilişkin yapılan açıklamanın sorulması üzerine “Bizim arkadaşlarımızın yaptığı görüşmelerde arkadaşlar bana böyle bir şey gelmiş değil ve Rusya’nın bu tür kötü senaryoların içinde yer alacağına inanmıyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “ABD Başkanı Donald Trump, Los Angeles’a hareketinden önce Joint Base Andrews Havalimanı’nda bir gazetecinin İdlib ile ilgili sorusuna ‘Erdoğan ile İdlib konusunda birlikte çalışıyoruz’ cevabını verdi. Türkiye’nin olası bir harekatında ABD nasıl bir destek sağlayacaktır?” sorusuna Erdoğan, “Her an her türlü dayanışmamız olabilir” cevabını verdi.

BİR GECE ANASIZIN GELEBİLİRİZ

Bir başka gazetecinin “Harekatın bir adı olacak mı ve harekatta hava unsurları kullanılacak mı?” sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işler bir gece ansızın gelebiliriz. Bir gece ansızın geldiğimizde adıyla sanıyla her şeyiyle geliriz” yanıtını verdi.

Kremlin’den olası İdlib harekatına ilişkin yapılan açıklamanın sorulması üzerine Erdoğan, “Bizim arkadaşlarımızın yaptığı görüşmelerde arkadaşlar bana böyle bir şey gelmiş değil ve Rusya’nın bu tür kötü senaryoların içinde yer alacağına inanmıyorum” cevabını verdi.