Gündem

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine Geçiş Büyük Oranda Tamamlandı

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişi büyük ölçüde tamamlanmış durumda.

Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklardan başlayarak tepeden tabana yayılan devletin yeni organizasyon şemasında kısa sürede sorunsuz gerçekleştirilen köklü revizyonlar takdir ediliyor.

Devlette dönüşüm 24 Haziran seçimleri sonrasında çıkarılan ilk uyum KHK’ları ile başlarken 4 ve 7 Temmuz 2018 tarihlerinde yayınlanan toplam 292 maddelik uyum KHK’ları ile mevzuatta Başkanlık ile Bakanlar Kurulu düzenlemesine yer verildi.

Yürütmeye ait yetkiler Cumhurbaşkanlığında bir araya getirildi.

Bir’i Başkan yardımcısı olmakla beraber 17 yeni üyeden oluşan Cumhurbaşkanlığı kabinesi kuruldu.

YENİ YÖNETİM BAKANLIKLARI

26 olan bakanlık sayısı 17’ye düşürüldü.

Bu Bakanlıklar ise;

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı olarak belirtildi.

Kamuda yaşanan kurum değişimleri ise;

1- Birleşme çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa Birliği Başkanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programlan Merkezi Başkanlığı kuruldu.

2- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlandı.

3- Göç İdaresi’ne yurt dışı teşkilatı kurmasının önü açıldı.

4- TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlandı. PTT AŞ’nin sermayesinin tamamı da Hazine’ye ait olacak. PTT’nin denetimi ve yetkileri ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kullanılacak.

5- Kalkınma Bakanlığı kapatıldığı için kalkınma ajansları cumhurbaşkanlığına bağlandı.

6- Adli Tıp Kurumu, tamamen Adalet Bakanlığı’na bağlandı.

7- AFAD İçişleri Bakanlığı’na bağlandı.

8- Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlandı.

9- Nükleer Düzenleme Kurumu kuruldu.

Kamupersoneli.net I ANKARA