Gündem

Cumhurbaşkanlığından son dakika Suriye açıklaması! İki ordu arasında çatışma çıkabilir

Cumhurbaşkanı danışmanı Yasin Aktay, Sputnik Arapça’ya son dakika olarak açıklamalarda bulundu. Aktay, Esed rejiminin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik hareket ettiğine dair iddialarla ilgili olarak, “Esed rejimi, Suriye’nin kuzeydoğusuna girmeye çalışırsa Türkiye karşı koyacaktır. İki ordu arasında çatışma çıkabilir” dedi.

NE OLMUŞTU?

AFP, kuzey Suriye’deki PKK/PYD teröristleri Şam’la, Türkiye sınırında hükümet birlikleri kurmaya karar verdiğini açıkladığını bildirdi.  Daha önce, Suriye devlet ajansı SANA, hükümet birliklerinin Türk askeri operasyon alanına gittiğini bildirmişti.

Kendi vatandaşını, çocukları bile gözünü kırpmadan türlü türlü işkencelerle öldüren Suriye Esad Rejimi Türkiye’yi saldırganlıkla suçlayarak şu açıklamalarda bulundu.

“Bu saldırganlığı önlemek ve ona karşı koymak için, Suriye hükümetiyle bir anlaşmaya varıldı. Böylece Suriye ordusu, Suriye Demokratik Güçlerine (SDF) yardım etmek için Suriye-Türkiye sınırı boyunca askerlerini görevlendirdi” Dedi…

ABD Savunma Bakanı Mark Esper bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin harekatının ilk başta planlanan bölgelerin ötesine geçerek hem daha güneye, hem de batıya genişleyeceğini, DSG’nin ise Moskova ve Şam’la bir anlaşma yapma ihtimalinin bulunduğunu söylemişti. Esper, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu nedenle, Suriye’nin kuzeyinde bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerini güneye kaydırma emri verdiğini söylemişti.

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin öncülüğünde kurulan Suriye Demokratik Güçleri’nin bir süredir Esad rejimi ile yakınlaştığı iddia ediliyordu. Suriye Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada terör örgütü PKK/YPG’ye çağrı yaparak YPG’yi rejim güçlerine katılmaya davet etmişti.