Gündem

Dava açma, şikayet, icra takibi başlatma, ihtar, bildirim, ibraz hakkında TBMM'den flaş karar!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde corona virüsü nedeniyle vatandaşları yakından ilgilendiren kararlar alındı.

HAK KAYBINI ÖNLEMEK AMACIYLA ÖNLEMLER ALINDI

Koronavirüs salgını etkisiyle yargı alanında oluşabilecek adaletsizliği önleme amacıyla bazı düzenlemeler eklendi. Yapılan düzenlemeye göre, dava açma, şikayet, icra takibi başlatma, ihtar, bildirim, ibraz ve zaman aşımı süreleri, hak düşürücü süreler, başvuru ve zorunlu idari başvuru süreleri de dahil olmak üzere bir hakkın doğumu, kullanımı veya sonlanmasıyla ilgili tüm süreler, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hükmü içeren diğer kanunlarda taraflar bakımından belirlenen süreler ve bu kapsamda hakim tarafından tayin edilen süreler ile arabuluculuk ve uzlaştırma kurumlarındaki süreler 13 Mart 2020 tarihinden 30 Nisan 2020’ye kadar durduruldu.

Dava açma, şikayet, icra takibi başlatma, ihtar, bildirim, ibraz hakkında TBMM'den flaş karar!

SALGIN DEVAM EDERSE CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN UZATILABİLECEK

Düzenlemede belirtilen bu süreler, durma süresinin bitimini takip eden günden itibaren tekrar işlemeye başlayacak. Durma süresinin başladığı gün ile bitimine 15 gün ve 15 günden az kalmış süreler, durma süresinin bitimini takip eden günden başlamak üzere 15 gün uzamış olarak kabul edilecek. Eğer koronavirüs salgını etkisini göstermeye devam ederse Cumhurbaşkanı tarafından durma süresi altı ayı geçmemek şartıyla bir kez uzatılabilecek.

Bu durma süresi boyunca duruşma ve müzakerelerin söz konusu ertelenmesi gibi diğer tüm önlemler ile ilgili tüm kararları, Yargıtay ve Danıştay bakımından ilgili başkanlar kurulu, ilk derece adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri bakımından Hakimler ve Savcılar Kurulu ve adalet hizmetleri bakımından Adalet Bakanlığı belirleyecek.