Gündem

Demirtaş: "Suriyelileri Vatandaş Yapacağız TOKİ'ye Yerleştireceğiz! Bu Kadar Basit Mi?"

 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Dokunulmazlıkları mı kaldırdılar, kendileri bilir, boyun eğmeyeceğiz. Belediyelere kayyum mu atıyor, boyun eğmeyeceğiz, kabul etmeyeceğiz.” dedi. 


Demirtaş, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

21 yıl önce Srebrenitsa’da bir insanlık dramı, soykırım gerçekleştirildiğini anımsatan Demirtaş, Avrupa’nın merkezinde, bütün dünyanın gözleri önünde Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO’nun da belki yardımı, desteği ile gerçekleşen bir soykırım olduğunu ifade etti. 

Terör operasyonlarının gerçekleştirildiği merkezlerde yaşananlara değinen Demirtaş, “Kıyaslamak belki çok yerinde olmayabilir ama 2. Dünya Savaşı’nda yaşananlara benzer şeyler şu anda Şırnak’ta, Cizre’de yaşanıyor. Bosna’da bir soykırımdan söz ediyoruz, 21 yıl önce, bir utanç abidesi olarak orada duruyor da 21 gün önceden söz ediyoruz. Aynı şeyler Şırnak’ta, Cizre’de yapıldı, 21 yıl önce değil. Avrupa yine sessiz.” diye konuştu. 

“Lice’de 15 gün boyunca operasyon yapıyoruz adı altında tam bir fiyasko gerçekleştirildi” ifadesini kullanan Demirtaş, o bölgede avukatlık yaptığını, askerle ortaklık yapmayan hiç kimsenin orada kenevir ekemeyeceğini ileri sürdü. 

Dış politikada yaşanan gelişmelere işaret eden Demirtaş, şunları söyledi:

“Bütün bunlar çözümü basit, ilkeli, ahlaklı bir yönteme de dayanabilir. Müzakere denilen bir şey var. Sen dünyanın kavga ettiğin bütün ülkeleri ile ilkesizlik üzerine barışacaksın, kendi toplumuna, yurttaşına kin, öfke kusmaya devam edeceksin. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının senin nazarında Putin kadar kıymeti yok mu? Putin’den dilediğin özrü, yazdığın ağlamaklı mektubun onda birini kendi yurttaşlarına yazamıyor musun? Peki ‘Gazze’yi yıllardır abluka altında tutup, Filistin halkına zulüm yapan, plajlarda çocukları katletti’ diye buradan bas bas bağırdığınız İsrail hükümeti kadar kıymeti yok mu senin yurttaşlarının? İsrail, Rusya, Suriye ile hatta, Mısır veya dünyanın başka bir ülkesiyle, Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri ilişki geliştirebilir. Bizim HDP olarak buna itirazımız yoktur. İlkeli olmak zorunda, biz buna bakarız. İlkeli olacak. İlkeler üzerinde bir ilişki kuracaksınız. Bunu yapmadığınız zaman ülkenin itibarı diye bir şey kalmaz. Bizim eleştirdiğimiz ilkesizliktir.”

Demirtaş, “Gazze ablukası olduğu gibi devam ediyor, esneme bile yok. Türkiye’den giden yardımlar İsrail limanına iniyor, İsrail kendi kontrolü çerçevesinde ambargoyu uygulayıp, Gazze’ye istediği malı gönderiyor ya da gitmesine izin veriyor, engelliyor. Abluka olduğu gibi denizden devam ediyor.” diye konuştu.

Rusya’ya yaptıkları temasların sonrasında “Vatan haini” ilan edildiklerini vurgulayan Demirtaş, “Bir milliyetçi partinin belediye başkanı, ‘düşen Rus uçağının pilotunun ailesine ev vermeye hazırız’ diye açıklama yaptı. Nasıl bir milliyetçisin sen. Hep diyorlar ya çakma Çin malı bunlar. Arkadaş dün biz vatan hainiydik neredeyse. Bunu biz söylesek var ya vatandaşlıktan atılmıştık.” değerlendirmesinde bulundu. 

– “Boyun eğmeyeceğiz” 

Demirtaş, ezilenlerin el ele vermesi ve birlikte direnmesi gerektiğini belirterek, “Dokunulmazlıkları mı kaldırdılar, kendileri bilir, boyun eğmeyeceğiz. Belediyeler kayyum mu atıyor, boyun eğmeyeceğiz, kabul etmeyeceğiz.” dedi.

Selahattin Demirtaş, HDP tek başına kalsa bile gerçekleri haykırmaya devam edeceklerini, asla boyun eğmeyeceklerini savunarak, şöyle konuştu:

“Bedeli ne olursa olsun biz ülkemizde, adalet, adil bir barış, eşitliğe dayalı kardeşlik, birlikte yaşam olacaksa onurlu, eşit bir birlikte yaşam istiyoruz. Bunu kabul etmeyen herkesle siyasi mücadelemizi yürütürüz. Şiddetle, bombayla, savaşla işimiz olmaz ama savaş ve çatışma yaşanırken de insan haklarına, hukuka, ahlaka aykırı her türlü durumun da karşısında oluruz.” 

Suriyeli sığınmacılar konusuna en ahlaki duruşu HDP’nin ortaya koyduğunu ileri süren Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

“AKP hükümetinin insani bir nedenden çok siyasi bir neden güttüğünü söyledik, nitekim çıktı. ‘Suriyelileri vatandaş yapacağız’ diye bir şey attı ortaya. Buna bir defa Cumhurbaşkanı kendisi karar veremez, böyle bir yetkisi de yok. Çok güveniyorsan kendine, referanduma götür, bakalım halk ne düşünüyor. Halkı ikna etmeden, milliyetçiliği kışkırtarak, bir kez daha Suriyeli kardeşlerimize karşı ırkçı, şoven dalgayı büyüterek bu meseleyi çözemezsiniz. Adam çıkıyor bir laf atıyor ortaya, ‘Suriyelileri vatandaş yapacağız, TOKİ’ye yerleştireceğiz.’ Bu kadar basit mi bu iş? ‘Aralarında avukatlar, doktorlar var’ diyor. Haşa karpuz seçer gibi Suriyeli seçecek. Sen, Suriyelinin diploması ile uğraşacağına önce kendi diplomanla bir uğraşsaydın, onu bir çözseydin daha iyi olurdu. Bu işin kalıcı çözümü vatandaşlık falan değil, Suriye’de barıştır.” 

Demirtaş, “Göç Bakanlığı” veya “Göçmen Bakanlığı” kurulması önerisini yineledi.

AA
Kamupersoneli.net