Gündem

Deprem İçin Yeni Uyarı! Avrupa Yakası Büyük Risk Altında

Dün yaptığı açıklamalarla depremin olabileceği kesin ama zamanı belli değil diyerek adeta sansasyonel bir etki yaratan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’in, yaptığı açıklama sonrası konuyla alakalı olarak İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ve Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan yaklaşan söz konusu depremlerle alakalı olarak tespitte bulundular.

Türkiye’nin deprem haritasının bu yıllara kadar hiç değişim göstermediğini aktaran TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Erdal Şahan yaptığı açıklamada; “Belirlenen eski haritada 1 ve 3. derece deprem bölgesi diye sınıflar ayrılmıştı. Ancak o haritada tek yanlış vardı faya göre uzaklık belirlemişlerdi.  Ama Özener’in doğru ifade ettiği bir açıklama var. Sadece faya uzaklıktan ziyade zeminlerinde iyi durumda olması gerekiyor. O harita içinde bu anlamda eksiklikler var.

Bakıldığında Kartal ve Maltepenin yanı sıra Kadıköy faya yakın olduğu için 1. dereceden deprem bölgesi seçilmiş ve Avcılar gibi Çatalca, Gaziosmanpaşa’yı tehlikesiz görmesinler. İstanbul’un zemin bakımından haritalarına bakıldığında Anadolu yakasının Avrupa akasına göre biraz daha kaya yapılı zeminlerden oluştuğunu söylemek doğru olur çünkü bakıldığında kayaların daha dayanıklı olduğu görülüyor. Avrupa yakası bu anlamda Anadolu yakasına göre faha fazla risk taşıyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa yakasının zemininin daha fazla kil yapılı ve kalın düzeyde olduğunu sözlerine ekleyen Şahan; “Bakırköy formasyonu dediğimiz durum söz konusu. Yüzeyi kaya gibi duruyor ancak onun ötesinda daha kalın kil tabakası bulunuyor. Bakırköy’den Silivri’nin yanı sıra Çatalca ve Tekirdağ’a doğru yanaşıldığında kil kalınlığı ve katman kalınlığı daha çok artıyor. Dere yataklarının geçtiği kısımlarda genelde zeminle alakalı olarak sorunlar bulunuyor” ifadelerinde bulundu.

Kamupersoneli.net I ANKARA