Gündem

Devlet Kurumları Tarafından Çalışmayan Annelere Sağlanan Maddi Destekler

Bilindiği üzere devlet çeşitli durumlarda olan vatandaşlara çeşitli maddi olanaklarla destek olmayı amaçlıyor. 

Hasta, yaşlı, çalışan, çalışamayan veya daha farklı durumlarda olan vatandaşlara sağlanan bu desteklerden bazıları ise annelere veriliyor. Yeni doğum yapmış veya doğum yapacak kadınlara sağlanan bu desteklerin bazıları için hiçbir koşul bulunmazken bazı destekler için kadınların mevzuatta yer alan koşulları sağlamaları gerekiyor. 

DEVLET TARAFINDAN ÇALIŞMAYAN ANNELERE SAĞLANAN MADDİ OLANAKLAR

Kamupersoneli.net olarak siz okuyucularımıza devlet tarafından annelere sağlanan bu desteklere dair tüm ayrıntıları aşağıda aktarıyoruz. 

Doğum Parası

Devlet tarafından sağlanan ilk destek doğum yapan annelere verilen doğum parası ödeneği. Bu ödenek Mayıs 2015 tarihten sonra doğum yapmış her kadına veriliyor ve destek miktarı çocuk sayısına göre değişiyor. Öyle ki bu tarihten sonra doğum yapmış kadınların ilk çocukları için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üç veya daha fazla çocuk için ise 600 TL maddi destek sağlanıyor. Bu destek için ise annelerden hiç bir koşul talep edilmiyor. 

Süt Parası

Annelere sağlanan bir diğer destek ise süt parası desteği. Her yıl Ocak ayında artan süt parası 2018 yılında 149 TL olarak ödeniyor. Yine her anneye sağlanan bu destek için ise çalışan annelerin kendisine, çalışmayan annelerin ise eşlerine veriliyor. 

İş Görememezlik Ödeneği

Devlet çalışan annelere de doğum sürecinde bazı desteklerde bulunuyor. Bu kapsamda doğum yapacak çalışan annelere verilen destekler arasında iş görememezlik ödeneği bulunuyır. Doğum öncesi ve doğum sonra 8’er hafta olmak üzere çalışan annelere toplam 16 hafta izin veriliyor. Bu süreç boyunca ise annelere iş görmemezlik ödeneği veriliyor. Bunun için ise annenin son bir yıl içinde 90 gün prim ödemiş olması şartı aranıyor. Bu süreçte asgari ücrete çalışan bir anneye sağlana destek miktarı ise 4 bin 424 TL civarında oluyor ve bu tutar maaşa göre değişiyor. 

Bakıcı Yardımı

Bakıcı yardımı; Devlet 2018 yılında uygulamaya koydğu bir düzenleme ile bakıcı yardımında bulunuyor. Bu uygulama henüz denenme aşamasında olduğu için her şehirde bulunmuyor. Belirlenen şehirlerde bulunan ve sigortalı çalışan annelere verilen bu destek ise 1500 TL’ye kadar çıkabiliyor. 

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Üç çocuğum var bende cocuk parasi isterim çok Zor durumda yim Bir cevap yazın

  2. 5 çocuğum var çalışmıyorum eşimin de saglam bir işi yok bağkur borçlusu hiç para yatıramadı vizede bir yardım yapılır mı zor durumdayız geçinemiyoruz

  3. Üç cocugum var çalışmak istiyorum ama çocuklarıma baktırcagım kimse yok eşim maaş yetmiyor ne yapmayıyım

  4. Üç cocugum var çalışmak istiyorum ama çocuklarıma baktırcagım kimse yok eşim maaş yetmiyor ne yapmayıyım

  5. Üç kızım var büyük kızım ilk eşimden maddi destek vermiyor babası iki kızım okuyor biri bir buçuk yaşında küçük ona bakıyorum ise giremiyorum sıkıntılar çekiyoruz eşimin de maaşları ayın sonunda yatıyor napicaz bilemiyorum zor durumdayız bana yardımcı olursanız sevinirim