Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD'li Tillerson Görüşmesinden Çarpıcı Notlar

Bugün Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Başbakan Binali Yıldırım ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra Dışişleri Bakanlığı’na geldi.

Tillerson ve Çavuşoğlu’nun; FETÖ ve DEAŞ’ın ele alındığı 40 dakikalık randevu sonrası Başbakanlık açıklamasında “Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin atılması beklenen adımlar görüşülmüştür” ifadesi yer aldı.

Televizyonlar tarafından canlı yayınlanan toplantıda ilk söz alan isim Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu oldu.

Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi: “Bir çok karşı karşıya kaldığımız sınamada önemli rolü vardır. Bizim sorumluluk alanımız, kendi coğrafyalarımız değil. Dünyadaki sorunlar ve fırsatlarla ilgilidir. Türkiye ve ABD arasındaki ilişki herkesten daha güçlü olmalıdır. İşbirliğimiz herkesten daha güçlü olmalı. İkili ilişkilerin yanında terörle mücadele, diğer karşı karşıya kaldığımız tehditler Suriye, Irak ve bölgemizdeki sorunları değerlendirme fırsatı bulduk. Yarın NATO toplantısında diğer müttefiklerimizle birlikte aynı konuları değerlendireceğiz.

Halklarımızın karşı karşıya kaldığı sınamalarda daha etkin adım atma kararlılığımız var. Birlikte daha etkin adım atabilmeliyiz. İlişkilerimize yeni bir ivme kazandırmamız gerektiğini söyledi. İlişkilerimizi etkileyen bazı olaylar oldu. Geçmiş yönetimin PYD YPG ile işbirliği ve desteği.”

Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Tillerson açıklamalarda bulundu. Tillerson şunları söyledi: “Hem dost hem müttefik olan Türkiye’yi ziyaret etmekten dolayı kendimi imtiyazlı hissediyorum. Biz bugün 3 ana hedef üzerinde konuştuk. Bunlardan biri DEAŞ’ı yenmek, bölgede istikrar ve ekonomik işbirlik. Türkiye ile askeri işbirliğe devam etmek. Yeni çıkabilecek terör tehditlerini önlemek. Türkiye yabancı savaşçıların akışını engelledi bu koalisyona olan katkılarını es geçemeyiz. Bu mücadelede hayatını kaybedenlerin yasını tutmaya devam ediyoruz.

Bölgede Türkiye’nin tüm çalışmaları bizim için çok önemli oldu. Göçmenlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etti. 6 yıldır süren bu süreçte Türkiye’nin barışçıl çabalarını takdir ediyoruz. 2016’da olan ekonomik işbirliği rakamını arttırmak istiyoruz. Çalışmalarımızı derinleştirmek istiyoruz. Teknoloji inovasyon ve her türlü çabayı ileri götürmeye devam edeceğiz. ABD ve Türkiye pek çok ortak hedefe sahip. İran’ın zarar vermesini önlemek, Iraklıların demokrasiye geçebilmesi… Bu zorluklara birlikte göğüs germeyi iple çekiyoruz.”

Kamupersoneli.net