Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türk Amerikan İlişkilerini Gölgeleyen İki Konu; Gülen'in İadesi ve PYD'ye Destek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’da Ulusal Basın Kulübünde Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen “Türk-Amerikan Stratejik İşbirliği: Geleceğe Bakmak” başlıklı paneldeki konuşmasında Tük-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi.

Çavuşoğlu, Türkye ve ABD’nin birbiri için büyük önem arz ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Biz uluslararası toplumun iki önemli üyesiyiz, iki güçlü müttefikiz ve birbirimize nispeten avantajlarımız var. Birlikte etkili bir şekilde çalıştığımızda pozitif değişim sağlarız. Dolayısıyla ABD ile Türkiye’nin birbirini iyi anlaması ve yardım etmesi önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Türk-Amerikan ilişkilerini gölgeleyen iki husus olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, bunları FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi ve ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye desteği olarak açıkladı. Bu konuların iki ülke arasında gölge oluşturduğunu ifade etti ve bu meselelerin iki ülkenin ilişkilerinin geleceği için anahtar faktörler olduğunu kaydetti. 

Çavuşoğlu, “Dış politikamız sorunlar karşısında inisiyatif alarak sorunları çözmek bakımından girişkendir.” değerlendirmesinde bulunarak, ABD hükümetinin işleri tekrar yoluna koyacağına dair ümitli olduğunu belirtti.

Avrupa ile yaşanan diplomatik krize dair ise;

“Avrupa’daki ana akım partilere, aşırı sağ  partilerin yükselişte olduğunu ifade ederek, Avrupa’nın asli değerlerine her  zamankinden daha fazla sahip çıkmaları tavsiyesinde bulunduk.” diye konuştu.

Kamupersoneli.net