Gündem

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye Sert Seçim Tepkisi

Hatırlanacağı üzere erken seçimlerin 24 Haziran’da yapılmasının açıklanmasının ardından Olağanüstü Hal sürecinin uzatılmasına ilişkin tezkere TBMM’den geçmiş ve Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 

Söz konusu erken seçimlere ilişkin ise ABD kanadından bazı açıklamalar gelmiş ve seçimlerin olağanüstü hal koşulları altında yapılmasına endişe ediyoruz ifadeleri kullanılmıştı. Söz konusu açıklamalara Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ABD’YE TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yayımlanan basın açıklamasında, Türkiye’de seçimlerin her zaman şeffaf olarak yapıldığı vurgulandı ve söz konusu açıklamaların art niyetli bir yaklaşımın eseri olduğu ifade edildi. 

Bakanlık yayımladığı basın açıklamasında ayrıca, OHAL’in teröristlere yönelik uzatıldığı hatırlatıldı ve çok sayıda ülkenin de aynı durumlarda seçime gitti belirtildi. Yayımlanan açıklamada ayrıca Fransa seçimleri örnek gösterildi ve ABD’nin yaklaşımının kabul edilemez olduğu vurgulandı. 

Dışişleri Bakanlığı Tarafından Yayımlanan Basın Açıklaması

Türkiye’de yapılan tüm seçimlerin demokratik, özgür, adil ve şeffaf olduğu uluslararası gözlem raporlarıyla teyit edilmiştir. Olağanüstü hal koşullarında 2017 yılında gerçekleştirilen anayasa referandumu bunun son ispatıdır. Bu gerçeği gözardı ederek, olağanüstü hal uygulamasının seçimleri demokratik standartların gerisine düşüreceğini iddia etmek art niyetli bir yaklaşımdır.

Olağanüstü hal sadece ülkemizin birliğine, devletimizin bekasına kasteden teröristlerin faaliyetlerini hedef almaktadır. Ülkemizde teröristlerden başka hiç kimsenin temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması sözkonusu değildir.

Ayrıca, birçok ülkede olağanüstü hal uygulaması sırasında seçim düzenlendiğini de hatırlatmak isterim.

Bunun son örneklerinden biri, 2017 yılında Fransa’da yapılan seçimlerdir. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü benimsediğini iddia eden bazı devletlerin, ülkemiz sözkonusu olduğunda bu tür peşin hükümlü yorumları, Türkiye’ye yönelik çifte standartlı anlayışın bir diğer örneğidir.

Dahası henüz gerçekleşmemiş seçimler hakkında önceden açıklama yapmak millet iradesine müdahale anlamına gelmektedir ve kabul edilemez.

Kamupersoneli.net – ANKARA