Gündem

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Bitcoin Fetvası! 'Caiz Değil'

Ekonomi dünyasının son günlerdeki en çok konuşulan gündem maddesi olan sanal para ‘Bitcoin’ hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bir açıklama geldi. Diyanet konuyla ilgili sorulan bir soru üzerine Bitcoin kullanımının caiz olmadığını duyurdu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NDAN BİTCOİN FETVASI

Son dönemlerde ekonomi dünyasının ve bazı yatırımcıların en çok merak ettiği konulardan biri sanal para Bitcoin oldu. Hızlı değer artışı ve yatırımcıların yoğun ilgisi sayesinde herkesin bir fikir sahibi olduğu Bitcoin hakkında  Diyanet İşleri Başkanlığı bir değerlendirme de bulundu. 

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın internet sayfası üzerinden bulunan Dini Sorular bölümünde bir kullanıcının Bitcoin ile ilgili bir soru sorması üzerine Diyanet konuya ilişkin bir değerlendirmede bulundu. 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan değerlendirmede, güven veren paranın kullanımının caiz olduğu vurgulanarak belirsizlik içermemesi gerektiği ifade edildi. Yapılan açıklamada ayrıca, özünde ciddi belirsizliklerin ve aldanma, aldatma riskinin ileri düzeyde olan kripto paralarının kullanımının caiz olmadığı ifade edildi.

Bitcoin İle İlgili Diyanet’ten Yapılan Açıklama

”Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir. Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, bir aldatma) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır. Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital¬-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre, özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda ‘Saadet zinciri’ olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto¬ paraların kullanımı caiz değildir.”

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Hah diyanet bi sen eksiktin ulan TCMB o kadar faizle iş yapıyor bankalar faizle iş yapıyor çıkıp ta diyemiyorsun bu yaptığınız caiz değil diye korkak tavuğun gücü anca solucana yetiyor