Gündem

Diyanet'ten Engellilere Yönelik Önemli Çalışma Başlatıldı


Diyanet İşleri Başkanlığı( DİB), engelli ve engelli ailelerine yönelik yeni bir proje hayata geçirdi. Engellilik alanlarında özel eğitimli 111 din görevlisi 81 ilde engellilere ve ailelerine manevi rehberlik hizmetinde bulunacak.

Toplumun her kesimine yönelik hizmet üreten Diyanet İşleri Başkanlığı, engellilerin dini vecibelerini yerine getirmelerini sağlamaya yönelik çalışmalara büyük önem vererek engellilere manevi destek ve dini danışmanlık hizmetleri veriyor. Daha önce bölgesel olarak yapılan bu hizmet şimdi genişletilerek 81 ilde yapılıyor. Artık engelliler ihtiyaç duyduğu anda hangi ilde ikamet ediyorsa alanında uzman bir din görevlisiyle irtibata geçebilecekler.

Her koordinatör kendi ilinden sorumlu olacak

Engelli vatandaşlara ulaşabilmek, engellilerin ihtiyaç duyduğunda direkt muhatap bulabilmelerini sağlamak ve ihtiyaç duydukları hizmetleri en kısa zamanda verimli bir şekilde kendilerine sunmak amacıyla başlatılacak olan bu uygulamada, engellilik alanlarında özel eğitimleri olan 111 din görevlisi belirlendi. Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde iki, diğer illerde bir din görevlisi olacak, Böylece görevlendirilen her koordinatör, kendi ilinde kaç engellinin yaşamakta olduğunu, bu engellilerin nerede, kimlerle birlikte yaşadığını ve ne iş yaptıkları hakkında bilgi sahibi olacaklar.  Engelli bireylerin aileleriyle de zaman zaman görüşecek.

Sosyal ve kültürel etkinlikler

Engellilere yönelik hizmet veren kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile sürekli iş birliği içerisinde olunacak ayrıca engelli vatandaşlara yönelik hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile de birlikte çalışmalarını yürütecek. Din görevlileri, mahallelerinde ve çevrelerinde bulunan engellilerle özel olarak ilgilenecek. Engelli okul, kurs ve rehabilitasyon merkezleri periyodik aralıklarla ziyaret edilecek. Engellilere özel sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenecek. Din görevlilerinin yapmış olduğu hizmetler karşılığında engellilerden ücret alınmayacak.

Manevi gelişmelerine katkı sağlanacak

Yapılacak olan bu çalışmalarla engellilerin manevi gelişimlerine katkıda bulunmak, eğitim ve öğretim mekanizmalarına katılımlarını desteklemek ve teşvik etmek, dini sorumluluklarını yerine getirmelerinde bilgilerini ve motivasyonlarını arttırmak, içinde bulundukları durum sebebiyle rahatlamalarını sağlamak amaçları güdülüyor.


Sosyal hayata katılıyorlar

Diyanet İşleri Başkanlığı, engellilere yönelik yürüttüğü manevi rehberlik ve din hizmetleriyle engellilerin sosyal hayata katılımları noktasında çok ciddi katkılarda bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı engelli vatandaşlara özel 119 kurs bulunuyor. Bu kurslarda işitme, bedensel, zihinsel ve görme engelli yüzlerce öğrenci eğitim görüyor.

Bir diğer taraftan sömestr tatili döneminde ülke genelindeki başarılı engelli öğrenciler arasından seçilen çeşitli engellere sahip 100 öğrenci Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından umreye yollanmıştı.


Kamupersoneli.net  | Ankara