Gündem

Dornaz Alfa gündeme bomba gibi düştü! Dornaz Alfa nedir? Dornaz Alfa korona virüs tedavisinde mi kullanılacak?

Dünya genelinde corona virüsü ile mücadele kapsamında aşı ve ilaç çalışmaları yürütülüyor.

Türkiye’de de corona virüsü ile mücadele kapsamında en önemli çalışmalardan bir tanesini de Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi yürütüyor.

OVALI PAYLAŞTI: DORNAZ ALFA GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ

Prof. Dr. Ercüment Ovalı tarafından yapılan açıklamada, “1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı.” ifadelerini kullandı.

Dornaz Alfa gündeme bomba gibi düştü! Dornaz Alfa nedir? Dornaz Alfa korona virüs tedavisinde mi kullanılacak?

Ovalı açıklamalarının ardından Dornaz Alfa gündeme geldi. Herkesin merakla araştırdığı Dornaz Alfa nedir? Dornaz Alfa korona virüs tedavisinde mi kullanılacak? sorularının cevapları şöyle:

DORNAZ ALFA NEDİR?

Dornase alfa DNA’yı seçici bir şekilde parçalayan bir enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I’in ( rhDNaz ) yüksek derecede saflaştırılmış bir çözeltisidir. Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam/ mukusunda bulunan DNA’yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinant formudur, bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da alandırılır. Bu ilaç, KF hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötrofillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

DORNAZ ALFA ETKEN MADDESİ NEDİR?

Yalnızca kistik fibrozisli hastalarda üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca düzenlenen sağlık kurulu raporu ile tüm hekimlerce reçete edilebilir.Kistik fibrozisde, mukolitik. Günde bir ampul inhale edilir.Gebelik kategorisi B.Kontrendikasyon; aşırı duyarlılık.Yan etkiler; farenjit, larenjit, ses değişikliği, allerjik reaksiyonlar…

DORNAZ ALFA KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE Mİ KULLANILACAK?

Çalışmaları Sağlık Bakanlığı’nca onaylanan ve Twitter hesabından son dakika açıklaması yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yaklaşık 1 aydır üzerinde çalıştıkları ilacın tedaviye kullanılmaya başlanabileceğini ve ilacın isminin Dornaz Alfa olduğunu açıkladı.