Gündem

Dünya’nın dört bir yerinden terörist sevici ülkelerden Türkiye’ye saldırı tehtidleri başlatıldı!

Türkiye 1974 yılından bu yana binlerce vatandaşını PKK eliyle şehit verdi. Bazen şehitlerimiz yeni doğan 3 günlük bebek oldu, bazen elleri kınalı nöbet tutan askerlerimiz. Türkiye yaklaşık olarak 45 yıldır PKK’lı teröristlerin hain saldırılarına karşı mücadele veriyor. Türkiye, son olarak 09 Ekim 2019 tarihinde, Suriye’nin Kuzeyinde konuşlandırılan PKK/PYD’lilerin kökünü kazımak ve bölge halkını PKK’lı teröristlerin zulmünden kurtarmak için Barış Pınarı Harekâtını başlattı.

Kahraman Türk askerinin karşısına çıkma cesaretinde bulunamayan hain teröristler, her zaman ki gibi yine sivillere, masum insanlara saldırdı. Son olarak 4 sivil vatandaş feci şekilde can verip şehit olurken, 168 vatandaşımız da yaralandı. Ama dünya, Türkiye’nin haklı davasını görmezden geldiği gibi, teröristlerinde bunca yıldır sivil halkı nasıl katlettiğini de görmezden geldi. Bunun anlamı aslında şuydu; Türkiye’ye olan kinleri, adalet anlayışlarının, insanlık anlayışlarının önüne geçmişti ve müttefikiz dedikleri Türkiye’ye karşı amansızca saldırı başlattılar.

ABD

ABD’nin Suriye’den çekilme kararına en şiddetli muhalefeti gösteren isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Başkan Donald Trump’ı ‘Suriye’deki savaş suçları ve kabul edilemez saldırganlığına karşı Türkiye’ye yönelik felç edici yaptırımlar uygulanması Kongre’yle birlikte çalışma kararından’ dolayı tebrik etti.

Kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada Graham, şu ifadeleri kullandı:

“Suriye’deki savaş suçlarına ve kabul edilemez saldırganlığına karşı Türkiye’ye felç edici yaptırımlar uygulanması konusunda Kongre’yle birlikte çalışmanız iyi karar! Bu yaptırımlar için iki partiden de güçlü bir destek olacağına inanıyorum ve Türkiye’nin saldırganlığının değerli bir müttefiki, Kürtleri yok etmesine, IŞİD’in yeniden yükselişine izin vermememiz çok önemli.”

ARAP BİRLİĞİ (SÖZDE DİN KARDEŞLERİ)

Kahire merkezli 22 üyeli Arap Birliği ülkeleri şöyle: Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, BAE, Umman, Yemen, Kuveyt, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Fas, Moritanya, Sudan, Somali, Filistin, Cibuti, Komorlar.

Arap Birliği Konseyi, dışişleri bakanları seviyesinde olağanüstü toplantısında yapılan son açıklamada Türkiye’yi saldırganlık olarak adlandırdığı şeyi durdurmaya ve koşulsuz olarak derhal tüm Suriye topraklarından çekilmeye çağırdı. Öte yandan, Arap ve Müslüman dünyasından aydınlar ve diplomatlar Birleşmiş Milletleri Türkiye’nin yanında durmaya çağırdı.

Konsey, diplomatik ilişkilerin azaltılması, askeri iş birliğinin askıya alınması ve Ankara ile ekonomik, kültürel ve turizm ilişkileri seviyesinin gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere, Türkiye’nin adımlarına müdahale etmek için acil önlemler alınmasını kararlaştırdı.

Olağanüstü konsey toplantısındaki açıklama, Türkiye’nin herhangi bir operasyonuna Suriye’nin karşı koyma çabasını nefsi müdafaa hakkı olarak kabul etti. Öte yandan hem Katar hem Somali bu açıklamaya karşı çekingen kaldı.

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali El Hakim, askeri operasyonu kınadı ve Suriye’nin üyeliğinin Arap Birliği’ne yeniden üye olmasını istedi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil, bu gün cumartesi günü “Barış Pınarı Harekatı” ile ilgili durumu görüşmek için Mısır’ın çağrısı üzerine düzenlenen Arap Birliği Konseyi’nin olağanüstü toplantısında Türkiye’nin operasyonunu kınadı ve Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden üye olmasını istedi. Ayrıca, Arap ülkelerine yönelik tehditleri tartışmak üzere Suriye’nin de katılacağı zirve toplantısının yapılmasını istedi

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Türk operasyonunun “Bir Arap devletinin topraklarının işgali ve egemenliğine yönelik saldırı” olduğunu ifade etti.

Toplantıda, 2012’den bu yana üyeliğinin donması nedeniyle Şam’ın ülkedeki durumu tartışan konsey toplantısına katılmadığına değinildi.

Öte yandan, dün Arap ve İslam dünyasından aydınlar ve diplomatlar Birleşmiş Milletlere Türkiye ile birlikte durmaları ve Ankara’nın başlattığı “Barış Pınarı Harekatı” sürecini desteklemeleri çağrısında bulundu.

Bu, 103 aydın, diplomat ve akademisyenin imzaladığı Düşünce ve Stratejik Araştırmalar Forumu tarafından yayınlanan bilgi notunda geçti.

İmzalayanlar arasında eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, eski Tunus Başbakanı Hammadi El Jabali, Suriye Kardeşlik Genel Kontrolörü Mohamed Hikmat Walid ve Kuveyt Parlamentosu milletvekili Nasır El Duwaila bulunuyor.

BM Genel Sekreteri’ne gönderilen bir bilgi notunda, Düşünce ve Stratejik Araştırmalar Forumu, Türkiye’nin ve muhalif Suriye Ulusal Ordusu’ndaki ortaklarının girişimlerinin, Suriyeli mültecilerin gönüllü olarak geri dönecekleri güvenli bölge kurulmasını amaçladığını belirtti.

Forum; kayıtların, Türkiye’nin Suriyeli sivilleri koruyan tek ülke olduğunu üstelik Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalında olduğu gibi yerlerinden edilmiş kişilerin şehirlerine ve köylerine geri dönmeleri için de çaba sarf ettiğini ortaya koyduğunu ekledi.

Çarşamba günü, Türk ordusu, Suriye Ulusal Ordusunun katılımıyla, bölgenin terör unsurlarından andırılması için kuzey Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusundaki bölgede “Barış Pınarı” harekâtını başlattı ve Suriye’deki mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri için güvenli bir alan oluşturdu.

AVRUPA BİLRİLİĞİNDE 28 ÜLKE

Avrupa Birliği’nin 28 üye ülkesi adına yapılan ortak açıklamada “Türkiye’ye operasyona son verme” çağrısı yapıldı ve “Türkiye’nin mülteciler için güvenli bölge planlarına yardım sağlanmayacağı” bildirildi. Açıklamada Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda kurmayı planladığı ‘güvenli bölge’nin mültecilerin dönüşü için gereken kriterleri karşılaması düşük bir olasılık. AB yerel halkın haklarının görmezden gelindiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacak” ifadeleri yer aldı.

Almanya harekâtı kınadı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, operasyonu “şiddetli bir şekilde kınadıklarını” söylerken, “Türkiye’nin Suriye operasyonları bölgenin daha da istikrarsızlaşmasına yol açacak. Türkiye’nin Suriye operasyonları IŞİD’i yeniden güçlendirebilir” ifadelerini kullandı.

BMGK’ya toplanma çağrısı yapıldı

Fransa ve Britanya Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’na (BMGK) toplanma çağrısı yaptı. Fransa ayrıca operasyonu kınadığını açıklayarak BMGK’yı harekete geçmeye çağırdı.

15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya’nın çağrısıyla yarın toplanacağı bildirildi.