Gündem

DÜNYAYI BEKLEYEN KORKUNÇ SENARYO

Dünyayı bekleyen korkunç senaryolar tek tek sıralandı. Bilim insanları dünyayı korkutan senaryolar hakkında yapılan araştırma verilerini açıkladı. 

BM Genel Sekreteri António Guterres, Polonya’daki Dünya İklim Değişikliği Konferansı’nı küresel ısınmayla mücadelede çarpıcı bir cazibe ile resmen açtı.

İklim değişikliği şimdiden bir çok insan ve hatta bütün devletler için bir “yaşam ve ölüm meselesi”, Katowice’de, iki hafta boyunca burada müzakere eden yaklaşık 200 eyaletten temsilcilerin önünde söyledi. Bir “küresel iklim kaosunu” önlemekle ilgilidir. Uluslararası toplum başarısız olursa, Kuzey Kutbu ve Antarktika erimeye devam eder, mercanlar ölür, deniz seviyeleri yükselir ve hava kirliliği ve su sıkıntısından daha fazla insan ölür. “Daha fazla amaca ve daha fazla amaca ihtiyacımız var” diye uyardı.

Paris İklim Konferansı’nın tarihsel olarak sınıflandırılmış kararlarından üç yıl sonra, Katowice’de uygulama için net kurallar kararlaştırılacaktır: Bireysel devletlerin iklim korumasına katkıları ve aynı zamanda mali yardım herkes için anlaşılabilir olmalıdır. Paris’te, küresel ısınmanın, eğer mümkün ise, 1750 civarı civarında sanayi öncesi dönemlere kıyasla, mümkün ise, 2 santigrat derecenin altına düşmesine karar verildi. Ancak, zararlı sera gazlarını azaltmak için dünya çapında vaat edilen önlemler, yeterli olmaktan çok uzaktır. Karbondioksitin salındığı kömür, petrol ve gazın yakılması çok hızlı bir şekilde azalacak ve Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ni uyardı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, katılımcılarla zor müzakerelerde anlaştı. Dünya “tarihsel bir test” ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Ev sahibi ülke Polonya kendi rolünü yapmaya hazır. Ancak, elektriğinin yaklaşık yüzde 80’ini kömürden alan Polonya, çevrecilerin hala bir iklim suçlusu olarak görülüyor.

Açılış törenine birçok devlet ve hükümet başkanı katıldı. Başbakan Angela Merkel (CDU) Çevre Bakanı Svenja Schulze (SPD) ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller (CSU) tarafından temsil edildi.

Müller, küresel ısınmaya karşı mücadeleyi insanlık için bir hayatta kalma meselesi olarak adlandırdı. CSU’lu politikacı, “Katowice, konuşmadan eyleme geçme dönüşü olmalı” dedi. Sera gazı emisyonları rekor seviyelerde ve yükselmeye devam ediyor. Paris’teki konferanstan beri yeterince yoktu. Buradaki kilometre taşları, şu anda sadece 17 eyalette bir araya geldi. Almanya, 2020’de 1990’a kıyasla en az yüzde 40 daha az sera gazı yayarak kendi kendine empoze hedefini kaçırdı.

Aynı zamanda Müller, Almanya’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Yeşil İklim Fonu’na 2019’dan 1,5 milyar avroya olan katkısını iki katına çıkaracağını açıkladı. Zengin ülkeler en önemli BM iklim potuna giriyor ve gelişmekte olan ve gelişmekte olan ülkelerdeki iklim koruma projeleri finanse ediliyor. Bu adımı atmak için diğer devletlerin “sinyal ve ivme” olması gerektiğini söyledi.

Çevreciler, Almanya’nın ücretsiz olarak almak istediği “hoşgörü ticareti” ni konuşuyordu. İklim Hedefi’nden Christiane Averbeck, “İklim hedeflerinizi evde kaçırırsanız, cüzdanınızı çekmek yeterli değildir” dedi.

Guterres, sonsuz müzakerelerin zamanının olmadığını hatırlattı. Atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu, üç milyon yıldır olduğu kadar yüksek değildir. “Bununla birlikte, emisyonlar artmaya devam ediyor.” En son yapılan hesaplamalara göre, karbondioksit emisyonları 2010 yılına göre 2030 yılına kadar yüzde 45 oranında düşmeli ve 2050 yılına kadar sıfır net seviyeye ulaşmalıdır.

Uyarı, sera etkisinin devam ettiğini belirtti. Dünya Hava Örgütü tarafından yapılan hesaplamalara göre, şimdiye kadar ölçülen en sıcak 20 yıl son 22 yıl içinde gerçekleşmişti. İklim değişikliği nedeniyle dünya büyük sıkıntı içerisindedir, durumun aciliyeti fazla tahmin edilemez.

ABD, Paris Anlaşması’ndan en büyük sera gazı kirleticilerden biri olarak geri çekildi. Buenos Aires’teki G20 zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump haftasonunda izole olmaya devam etti – ancak diğer tüm katılımcılar iklim anlaşmasının geri dönüşü olmadığını vurguladı.

Federal Çevre Bakanı Schulze, Fransa’daki “Sarı Batı” nın, daha yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı olan diğer şeylerin yanı sıra, kitlesel protestolarının, iklim değişikliğiyle ilgili olarak sosyal sorunun en baştan dikkate alınması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Almanya’nın karbon kaçağı ve yapısal değişim konusunda Komisyon ile yapmaya çalıştığı şey budur. İklim politikası, insanların alınması için yapılmalıdır. Schulze ve Müller, başlangıçta planlanandan farklı olarak, Katowice’e kömür gücü için çıkış tarihlerinde komisyonun anlaşması olmadan seyahat ettiler.

Dünya Bankası, iklim değişikliğiyle mücadeleyi, önceki gibi iki kat fazla yatırımla destekleyeceğini duyurdu. Washington merkezli kalkınma bankasının zirveyi açıkladığı gibi, özellikle de dünyanın en fakir ülkelerine yardım etmek için 2021’den 2025’e kadar 200 milyar dolar (177 milyar avroya denk gelir) akışı. Mevcut beş yıllık finansman döneminde iki kat daha fazla.