Gündem

Ege Bölgesi'nde Afrika Sıcakları Kavuruyor

  İzmir’de gölgede 40 dereceye yaklaşan sıcak havadan korunmaya çalışan vatandaşlar, şemsiye ve şapka kullanıp, park ve bahçelerdeki ağaçlık bölgelerde serinlemeye çalışıyor.


Termometrelerin güneşte 50 derece civarında ısı ölçtüğü İzmir ve çevresinde kavurucu sıcaklar nedeniyle sokaklar tenhalaştı.

Kavurucu sıcakların bunalttığı sokaktaki vatandaşlar ise serinlemek için park ve bahçelerde buldukları gölgeliklerde serinledi. Sokaklarda dolaşanlar da şemsiye ve şapka kullanarak sıcaktan korunmaya çalıştı. Afrika üzerinden gelerek insanları bunaltan sıcak hava dalgasından sokaktaki hayvanlar da korunmak için kuytulara çekildi. Şehirin sembol kuşları güvercinler ise Konak Meydanı’ndaki süs havuzlarında kanatlarını suya sokarak serinlemeye çalıştı.

– Etkisi sürecek

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Teknik Şube Müdür Vekili Lütfi Eker: Ege Bölgesi’nde son 3 gündür Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkili olduğunu ve sıcaklıkların mevsim normallerinin 8-10 derece üstüne çıktığını belirtti.

Son olarak 28 Haziran 1982’de 41.8 derece olarak ölçüldüğü Manisa’da, dün termometrenin ölçtüğü ısının 42.4 dereceye ulaştığını ve rekor kırıldığını vurgulayan Eker, sıcaklıkların Aydın’da 43.7, Balıkesir’de 38.8, Çanakkale’de ise 33.4 olduğu bilgisini verdi.

Mevsim normallerinin 30.7 derece olduğu İzmir’de ise sıcaklıkların 38.5’e yükseldiğini belirten Lütfi Eker, kuvvetli sıcak hava dalgasının pazar gününe kadar etkili olacağını bildirdi.

– Sağlık uyarısı 

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur ise aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğini, yaşlılar, bebekler, hamileler, açık alanda çalışan işçiler, aşırı kilolular, kronik hastalığı bulunanlar ve sürekli ilaç kullanmak zorunda kalan vatandaşların risk altında olduğunu söyledi.

Sıcak havalardan mutlaka korunulması ve sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Salnur, sıcak çarpmasından korunmak isteyenlerin de şapka ve şemsiye kullanabileceklerine dikkati çekti.

Mecbur kalmadıkça sokağa çıkılmaması gerektiğini kaydeden Bediha Salnur, baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumlarda vatandaşların en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmasını da önerdi.

AA | Kamupersoneli.net