Gündem

Egemen Bağış: Yunanistan Yargısının FETÖ Üyelerini Teslim Etmemesi İkili İlişkilere Zarar Veriyor

Avrupa Birliği ve Devlet Eski Bakanı Egemen Bağış, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerindeki son gelişmeler üzerine Atina Makedon Haber Ajansına (AMNA) değerlendirdi ve detayları paylaştı.

FETÖ üyelerinin teslim edilememesi hakkında ifadeler kullandı.

Egemen Bağış’ın açıklamalarından satır başları;

Kısa zaman öçnce verdiğim bir röportajımda da söylediğim gibi, bu olay yaşandığında Yunanistan’da Delphi Ekonomik Forumu’nda bulunuyordum.

Oradaki Yunan arkadaşlarıma bağımsız Türk yargısına güvenmelerini ve iki ülke arasındaki ilişkileri incitecek ve olası çatışmalardan kar sağlayacak üçüncü taraflara izin vermemelerini söyledim. Sonuç olarak Türk bağımsız yargısı kararını verdi ve bütün taraflar mutlu oldu. Eğer burada bir mesaj varsa bu güven ve dostluk mesajıdır.

İtiraf etmeliyim ki, Avrupa Birliği Göç, İçişleri ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopoulos ilk günden bu yana çok önemli bir rol oynadı.

İki Yunan askerinin haberi geldiğinde kendisiyle Delphide birlikteydim. Tam bir devlet adamı gibi olaya hemen tepkisini göstererek, diğer Yunan politikacılarla yapıcı görüşmelere başladı.

Türk adalet sistemi aynı Yunan adalet sistemi gibi bağımsızdır ve yasaları uygular. Tam da bu yüzden mahkemenin kararı Türk halkı tarafından desteklendi.

Bu olayla Türk halkı Yunanistan’a net bir dosluk mesajı göndermiştir.

Başkan Erdoğan’ın Atina ziyareti de, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme başlamayı amaçlamıştır. Ancak Yunanistan yargısının halen FETÖ’den aranan sekiz kişiyi iade etmediğinin ve bu durumun iki ülke arasındaki ilişkiye zarar verdiğinin de altını çizmeliyim.

Benim için sadece te bir yol var, güvene dayalı ve işbirliği ile iletişim kanallarını açık tutarak iki ülke arasında güçlü bir bağ kurulabilir.

Bunun yanında iki ülkeden de aşırı ulusalcıların keskin çıkışları azaltılmalı ve güvensiz bir ortam yaratılması engellenmelidir. Avrupa’nın yakın tarihi buna güzel bir örnektir.

Kamupersoneli.net I ANKARA