Gündem

Ekonomistlerin Merkez Bankası Faiz Değişikliği Yorumu

Faiz Değişikliği Beklenmiyor

Ekonomistler yaptığı açıklamada TCMB’nin iki gün sonra yapılacak olan Para Politikası Toplantısı’nda faiz değikliği beklemediklerini ifade ettiler.

Türk Lirasının son dönemlerde dola karşısında değer kazanmasıyla orantılı olarak Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutması gerektiğini bildirdiler yani beklentiler bu yönde ilerliyor.

Mevcut enflasyon seviyesinin orta vadeli hedeften baya üst seviyelerde görüldüğünü vurgulayan ekonomistler, Mayıs, Haziran aylarında enflasyon her ne kadar aşağı seviyelerde de olsa TCMB’nin faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Temmuz ayı içerisinde de enflasyon oranındaki düşüşün faiz oranlarını etkilemeyeceğini ve iyileşmenin bu şekilde devam edeceğini bildirdiler.

Ekononistler Para Politikası Kurulu toplantısında değerlendirmelerin temkinli yapılacağını belirtti. Temmuz ayı karar metninde enflasyon açısından kısa vadede gerileme beklentisi dile getirilse de, sonrasındaki seyir için temkinli bir değerlendirme yapılacaktır.

Sıkı Para Politikası Devam Edecek

Sıkı para politikası duruşu ile kur oynaklığını düşürmeyi başaran TCMB’nin mevcut seyrin sürmesini arzulayacağını tahmin eden ekonomistler, açıklanan güncel verilerin, yıl başında ortaya çıkan enflasyonist baskıların geride kalmaya başladığına ifadelerinde yer verdiler.

Ekonomistler, kur istikrarı ve sıkı para politikası duruşunun enflasyonu kontrol altına alınmasındaki payının yüksek olduğu üzerinde durdular.

Merkez Bankası’nın aksiyon peşinde koşacak bir kurum olmadığının altını çizen ekonomistler bu toplantı da beklenilenin dışında bir sonuç alınmayacağını ifade ettiler.

Kamupersoneli.net – ANKARA